4 причини хората масово да пренебрегнат урните на 11 юли

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9987847 www.24chasa.bg

Никога в последните 30 г. избирателите не са оставали толкова дистанцирани от най-важните избори - парламентарните. Тези избори счупиха дори антирекорда на “пандемичните” на 4 април. И това е диагноза за отношението на избирателите към политическата система.

Няколко са очевидните причини. Първата: хората не вярват на политиците, че ще има наистина промяна във властта за по-добро. Да прибавим към това, че вотът беше насред лятото, но летовниците по Черно море не можеха да гласуват, докато в съседна Гърция това беше лесно постижимо. (Парадокс, който трябва да бъде отстранен от правилата за гласуване.) Освен това имаше и страх от машините, и то не само у възрастните избиратели.

А политиците не направиха нищо да привлекат избирателите към урните, напротив - всекидневните скандали отблъскват и обезверяват.

Ето защо сега ще имаме парламент с ниска легитимност, тъй като за новите 240 депутати са гласували много малко избиратели. Отгоре на всичко въпросният парламент може да си отиде бързо и безславно, като предишния, ако партиите не се разберат какво правителство да подкрепят. Слави Трифонов обяви предложението си за състав на кабинет, а Мая Манолова лансира идея служебният кабинет да остане като редовен. Която беше определена от вцепрезидента Илиана Йотова като екзотична.

Третият възможен вариант е да се върви на нови извънредни избори през октомври, но те пък крият поне три големи риска.

Първият - политическата класа ще трябва да понесе апатията и гнева на гражданите, че не се справя със задачите, за които са излъчени народните представители. И активността при нов вот ще е още по-ниска.

Вторият риск е, че всякакви реформи - здравеопазване, образование, съдебна система, всичко ще бъде отложено далеч във времето. А идва и време да се прави бюджета за догодина.

Третият риск е, че увеличаващото се недоволство на хората от политическата криза ще се прехвърли и на президентските избори.

Има обаче още един риск - четвъртата вълна на COVID няма да ни се размине при тази скорост на ваксиниране и тази вълна като нищо ще ни споходи през октомври, ако не и по-рано.

  • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

    Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо