Рязък обрат - от нови избори към ново правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9991887 www.24chasa.bg

Наистина интересни времена настанаха - докато всички вече изчисляваха щетите и плюсовете от нови извънредни избори, към каквито държавата се беше запътила със страшно ускорение, Слави Трифонов оттегли кандидата си за премиер Николай Василев.

Причините може да са от различен калибър. Едните вероятно са породени от недоволството на т.нар. партии на протеста - че са били пренебрегнати при съставянето на новото правителство, а и че са били съобщени министрите много преди да е свикан парламентът.

Което се тълкуваше като високомерие, отказ от диалог и липса на политически опит - все минуси в полето на “Има такъв народ”.

Това пък подсказва, че щом Слави Трифонов ще прави втори опит за съставяне на проектоправителство, той може би ще покаже и желание за диалог с “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” и ще работи с тях в новия, 46-и парламент. Така пропукалото се единомислие сред партиите на антистатуквото има шанс да бъде възстановено.

Втората причина също не е маловажна. Още в сряда служебният премиер отправи остри критики и постави ударението върху това, че България има нужда от стабилно правителство, а не от нови избори.

Буквално часове по-късно Слави оттегли Николай Василев като кандидат за премиер. Може и да се е вслушал в думите на Стефан Янев, който пък със сигурност по този начин е изразил и мнението на президента, който до този момент не е коментирал политическата ситуация в държавата след изборите на 11 юли. От друга страна пък, Слави Трифонов за първи път застъпи тезата, че нови избори не са необходими. Обратното твърдяха водещи фигури от неговата партия. Значи и тук пластовете са се разместили.

Всичко събрано дотук подсказва, че има промяна в сценария - не се залага на варианта парламентарни и президентски избори заедно наесен. Може би защото плюсовете от такова упражнение са се оказали доста по-малко от минусите за онези, които преди месеци преценяваха варианта 2 в 1 за трудната политическа есен на България.

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо