Изчегъртването е лесно, слепването е трудно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9995661 www.24chasa.bg

Стана ясно, че и вторият подобрен и допълнен вариант на правителство на “Има такъв народ” ще се роди без преговори с евентуалните партньори в парламента.

Тепърва ще се водят разговори за политики. Всъщност този много суперважен за живота и бъдещето на българите разговор е ужасно закъснял.

Новият парламент се събира в сряда. После по конституция президентът трябва да направи консултации с парламентарните групи и да възложи на кандидата на “Има такъв народ” за премиер мандат за съставяне на правителство. След това той има 7-дневен срок да предложи състава на кабинета.

В доста раздробен парламент като този, който се задава, без задълбочено търсене на допирни точки по политики е мираж да се намери мнозинство, съответно избиране на стабилно правителство.

Този разговор обаче постоянно се отлага. Нямаше го преди изборите на 4 април. Нямаше го и преди вота на 11 юли.

Повечето партии са се фиксирали върху няколко свои точки. Но с фрагменти не се управлява. И къде се срещат? Избирателите знаят срещу какво партиите са “против”, но не и “за” какво са.

А какво ще правим с доходите? Допустим ли е бюджетният дефицит? Ще вдигаме ли данъците, или ще ги намаляваме? Ще бързаме ли за еврото, или не чак толкова? По какъв точно модел ще се подобряват образованието и здравеопазването? Може ли да ускорим ваксинацията, която остава на отчайващо ниски нива?

Слепването на управляващо мнозинство не е лесно. Трябва да се правят компромиси, трябва и кураж после да се обяснява на избирателите. Изчегъртването е далеч по-лесно и носи комфорт сред “своите”. Но когато цялата енергия се хвърля в тази посока, разделенията в обществото стават пропасти. И търсенето на допирни точки става все по-трудно.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо