Разбраха, че трябва да си говорят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9999754 www.24chasa.bg

След като Слави Трифонов предложи и оттегли кандидатурата на Николай Василев за поста министър-председател, резкият тон на повечето парламентарно представени партии се промени.

Лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че формацията е готова за разговори с ИТН, без да претендира за постове за свои министри.  Николай Хаджигенов от ИСМВ пък наблегна на факта, че “демокрацията означава диалог, а не монолог”. Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов пък подчерта, че “търсенето на парламентарна подкрепа, на диалог и консенсус ще бъде ключът за съставяне на правителство”.

Оттеглянето на кандидатурата на Василев може да се приеме като знак, че от ИТН не са останали безразлични към упреците.

Явно има обрат в посока осъзнаване на рисковете от трети пореден парламентарен вот. Редно е впрочем политиците да задават тон на дневния ред - когато от най-високо ниво ставаме свидетели на яростно противопоставяне, няма как това да не се пренесе и в отношенията в обществото. Диалогът обаче може да преобърне тенденцията, като отключи търсене на допирни точки и на това, което ни обединява.

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо