Обратно в клас, искат отличниците на България (обзор)

Веднага след като доставим тестовете и е безопасно, обеща им министър Денков

Красивите умове от петия випуск се присъединяват към призива на Виктор Велчев за ваксинация

Максимално бързо учениците да се върнат присъствено на училище. Това поискаха 28-те деца от петия випуск “Отличниците на България” от министъра на образованието акад. Николай Денков. Той се ангажира това да се случи в първия ден, в който бъдат доставени тестове и може да се гарантира сравнително безопасна среда в училищата.

За втора поредна година церемонията по връчване на наградите “Отличниците на България” - кампанията на “24 часа”, която отличава ученици с изключителни успехи в науката, се проведе онлайн заради епидемията от COVID-19. Освен министър Денков в нея участваха и партньорите на “24 часа” Доминик Хамерс - изпълнителен директор на “Геотехмин”, изпълнителният директор на “Аурубис” Тим Курт, Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората” и Наталия Тулуш от “Джи Пи Груп”. Специалната награда на А1 пък получи Радостин Чолаков за разработката си на изкуствен интелект на български език.

Радостин е първият отличник, който за втори път влиза в клуба на красивите умове

“Всички трудности създават и нови възможности. Надявам се, че като народ ще се поучим от това, което другите са направили, и ще можем заедно да преодолеем тази трудна ситуация. Искам да поздравя “24 часа”, че години наред показва на България и българите по света, че имаме красиви умове, които не само са свидетелство за високото качество на образованието у нас, но също дават и надежда за бъдещето. Вие сте тези, които ни мотивирате да работим за бъдещето на България”, обърна се към отличниците акад. Денков - един от топучените в света според класация на университета в Станфорд.

Денков връчи отличието на Огнян Траянов, който разработи приложение, превеждащо архаизмите от класиката на съвременен език. Програмата на Огнян има вече над 200 изтегляния, а проектът му напомня на инициатива на КК “Труд”, която публикува съкратени варианти на класическите произведения в помощ на гимназистите.

Определено ни харесва повече присъственото обучение. Има повече тестове и изпитвания, но определено ни харесва повече да сме сред съучениците си, обърна се към министър Денков Калоян Георгиев. Заедно с Вичо Вичев той е разработил сайт за самоподготовка за националното външно оценяване.

“Много е трудна ситуацията с пандемията. В Германия мерките са много строги, но има много оптимизъм, че благодарение на науката и медицината ще стигнем до положителен изход от пандемията. Тези трудни времена ще родят едни по-силни хора, които ще бъдат по-мотивирани и амбициозни да успеят”, каза пък Маргарита Караиванова. Момичето от Свищов бе прието да учи медицина във всички германски университети, а тя избра Хайделберг.

“За нас, но и за учителите е трудно да получим връзката, която имаме в живия контакт”, каза пък Симона Борисова, която успя в 250 думи да синтезира стратегия за образованието по време на COVID и така влезе в клуба на отличниците.

“Нямаме никакво различие в това, че присъственото обучение е много по-добро, по-полезно и по-ефективно.

Дистанционното може да бъде само допълнение в една нормална среда,

но средата сега не е нормална. Училищата днес са опасни, няма как да върнем децата, докато не осигурим безопасна среда. Ако на 15 септември заболяемостта бе 100 на 100 хил., то днес в София е над 1300 на 100 хил., увеличението е 13 пъти. Очакваме здравното министерство да избере тестовете, да сключат договорите. Датата ще бъде първата възможна, когато тестовете ще са на линия”, обеща на отличниците министър Денков. Деца, чиито родители не желаят да бъдат тествани, ще продължат да учат онлайн. А веднага след учениците от началния курс в клас ще бъдат върнати 5-7-и и 12-и клас, разясни той.

Красивите умове от петия випуск ще се присъединят и към инициативата на 17-годишният Виктор Велчев,

който изпрати писмо до учителите и съучениците си с призив за масова ваксинация. (Виж долу)

В петия випуск на клуба на отличниците влязоха и създателите на електромобил Костадин Желтушкин и Валентин Хаджиев, разработилите дезинфектант от природни продукти Виляна Динева, Яна-Силви Тончева и Виктория Петрова, Калина Досева, у която НАСА видя потенциалния трети български астронавт. Награди получиха и Антония Митева, Салимехмед Мехмед Ниязи, Румяна Иванова, Мартин Жечков и Денислав Ангелов, които са изобретили хранилка за птици, управлявана през мобилен телефон, както и носителите на медали от международни състезания Любослав Стефанов, Мария Касия Петрова и Павел Николов. Румяна Антонова и Антония Митева пък са създатели на количка за пазаруване, която зарежда мобилни телефони.

Марияна Влъчкова, която COVID ни отне, е откривателят на красиви умове

Твоята майка е пример как със сърце, умения и отдаденост се постига нещо, което изглежда невъзможно, обърна се към дъщеря ѝ Антония академик Денков

Имам мисия: да развия това, което тя със сърце прави толкова години, отговори 24-годишната млада жена

Една снимка на щастлива 53-годишна жена, прегърнала букет цветя на 15 септември, е последният фотоспомен за Марияна Влъчкова. Създателят и директор на Първа частна математическа гимназия в София умира от СОVID във Военномедицинска академия 27 дни по-късно. Стотици деца и родители изпратиха със сълзи човека, който умееше да открие красивите умове и да ги насърчи да побеждават. Над 700 награди от национални и международни математически и други състезания донасят момичетата и момчетата от това училище.

Инженер Марияна Влъчкова дава път не само на тези, чиито родители могат да си позволят обучение в частно училище, но и

търси и намира подкрепа за талантливите, които са финансово затруднени

Така тя превръща и поставя за кратко време Първа частна математическа гимназия сред елитните български училища.

“Марияна е осигурявала равен старт и подкрепа. Всеки от отличниците в нашия клуб на красивите умове винаги споменава ролята на учителя си, на своя откривател и колко важен е той за успеха му. Да попаднеш на точния преподавател, който да те вдъхнови, окуражи и предаде всичките си знания, е голям късмет в живота”, каза издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

В медията нямаше и грам съмнение защо тази Марияна Влъчкова трябва да получи посмъртно наградата “Създател на отличници”. Екипът искрено съжалява, че някак в живота се разминахме с Марияна, за да знаем и разказваме повече за това, което тя е направила за образованието ни.

Наградата прие 24-годишната дъщеря на Марияна - Антония.

“Твоята майка е пример как с ум, сърце, организационни умения и отдаденост,

може да се постигне нещо, което изглежда невъзможно. За съжаление, е пример, че болестта отнема близките ни хора. Тази болест не е по вестниците, не е по телевизиите, а сред нас и трябва да се пазим, обърна се към Антония образователният министър акад. Николай Денков. И обясни, че пандемията му е отнела и двама от учителите му в науката.

“Изключително съм развълнувана и горда, че получавам тази награда. Моята мисия е да бъда мотивирана и още по-вдъхновена да продължа нейния дух, това, което тя е правила със сърцето си толкова дълги години”, развълнувано обясни Антония.

Заедно с младата жена на церемонията беше и административният директор на училището инж. Олга Йорданова. “Инженер Влъчкова ни остави послания с личния си пример - да живеем пълноценно, наситено и дръзко, да даряваме с добрина хората, да работим за постигане на целите си, но преди всичко - да не спираме да мечтаем”, описа своята колежка Олга Йорданова. И още - че целта на директорката на Първа частна математическа гимназия, е била заедно с родителската любов и всеотдайна грижа, да създаде  онези оптимални условия, в които малкото човече да се превърне в достойна личност с   желание за непрестанно духовно израстване.

“Мечтаеше да обучава и разпалва детските души към знанието и силата му. И тя успя. С неуморния си труд и всеотдайност към учениците създаде множество успешни млади личности, предаде своята страст към науката на десетки таланти”, допълни още Олга Йорданова.

Доминик Хамерс: Запазете състезателния дух, Симона, Ана-Мария, Лало!

Изпълнителният директор на “Геотехмин” Доминик Хамерс връчи наградите на Ана-Мария Бързакова, която е отличник от олимпиадите по математика и география и Симона Борисова, която успя само в 250 думи да опише стратегия как образованието да функционира по време на COVID. Отличи и Лало Лалов, който има призови места по география.

“Геотехмин” отделя много внимание на регионите, където развива своята дейност. Затова съм щастлив, че мога да връча награди на трима “Отличници на България”, които са от наш регион.

Симона, запази своя състезателен дух, продължавай да участваш в олимпиади, но и да продължиш да тренираш волейбол. Бъди ученичка за пример не само за Етрополе, а и за всички, които искат да бъдат сред бъгарските отличници. Ана-Мария е момиче с всестранни заложби, тя свири на китара, тренира художествена гимнастика и прави фигури от полимерна глина, така че ѝ пожелавам да намери още свои таланти и да ги развива. Щастливи сме, че има такива таланти в Златица, другия град, който подкрепяме. А на Лало му пожелавам успехи по география и икономика, да бъде успешен студент и да се реализира в родината. На тримата желая много здраве и успехи, и да гледаме с оптимизъм напред”, каза Хамерс.

Тим Курт: Успехът е отговорност

Много се радвам да бъда с вас, макар и дистанционно, и че имам възможността да поздравя две млади талантливи българчета - Мария и Любослав. Живея в България повече от 7 г. и продължавам приятно да се изненадвам колко много способни и талантливи млади хора има тук. Бъдещето е ваше, бъдещето на България е ваше, не спирайте да работите усърдно и да изкачвате нови върхове. Успехът ви е и отговорност. Вярвам, че България е в добри ръце с хора като вас. Мария, Любослав, за мен е чест - поздравления и не спирайте да се развивате!”, каза Тим Курт, изпълнителен директор на “Аурубис България”. Той награди Любослав Стефанов, бронзов медалист по биология, и Мария Касия Петрова – младата надежда в математиката, която има над 100 медала. Отличен бе и Павел Николов, който притежава богата колекция от награди по химия. Той спечели сребърен от международната Менделеева, където се конкурирал със 145 младежи от 28 държави.

Мариела Рунтева: Учителите правят децата откриватели

Благодарим на вестник “24 часа”, че за пета поредна година успява да създава общност. Днес е изключително важно, освен да търсим умните хора, откривателите, да създаваме общности, които да водят държавата напред. Децата са имали щастието да намерят учители, които да ги водят по пътя на откривателството”, каза Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората”.

Тя връчи наградата на учениците от гимназията по селско стопанство и туризъм в Чепеларе Костадин Желтушкин и Валентин Хаджиев. Двамата са част от отбор, създал електромобил, който успява да измине 598 км само с един киловатчас електроенергия. Награди и Виляна Динева, Янна-Силви Тончева и Виктория Петрова от Стара Загора, които разработиха дезинфектант от изцяло природни продукти.

Наталия Тулуш: Имате шанс да сбъднете мечтите си!

“За мен е голяма чест да връча отличията на тези прекрасни млади дами! Пред вас има големи възможности и имате шанс да станете такива, каквито мечтаете да бъдете. Искрено се надявам да се върнете в нашата красива държава. Продължавайте да вървите напред, да надграждате и да се стремите да постигате мечтите си!”, каза Наталия Тулуш, ръководител “Човешки ресурси” в GP Group.

Тя награди Калина Досева, която НАСА определи като най-вероятният български астронавт, но е шампионка по физика и по щанги. Отличена бе и Велина Костадинова, която участва във всяка една олимпиада по науки и да печели медали. Маргарита Караиванова от Свищов пък успя да впечатли всеки един университет в Германия и те се състезаваха при кого да отиде да учи медицина. Тя избра да е в Хайделберг.

Виктор Велчев, на 17 години: Скъпи съученици, ваксинирайте се - ще имаме силен аргумент срещу ограниченията!

Единадесетокласникът стартира в понеделник с писмо своята лична кампания, която иска да превърне в национална

Държавата не взе мерки, ние ще го направим, като се ваксинираме. Тези думи на 17-годишния Виктор от Англо-американското училище в София и снимката му от имунизацията бяха прочетени от близо четвърт милион души в сайта на "24 часа".

Интервюто в съботния брой на хартиения вестник на един от най-добрите математици в това училище, който се увлича още от кино, футбол, гребане, предизвика огромен интерес и десетки коментари.

Не само защото единадесетокласникът е син на бившия финансов министър Милен Велчев, а заради кампанията, която той обяви, че започва. Първо в своето училище, а после разчита тя да стане национална. Апелът му е подкрепен с проучвания как подобни кампании се правят в другите държави, мерките за ваксинация, които са предприети там, и на тази база те готвят стратегия, като ще настояват да се приложат най-добрите практики.

В понеделник Виктор направи първата стъпка - изпрати писмо до всички съученици, учители и родители от Англо-американското училище в София.

“24 часа” ще свърже с Виктор негови връстници от страната, които споделят позицията му, за да стане кампанията национална, но най-вече да е ефективна.

Виж пълния текст на писмото:

Скъпи съученици,

От началото на пандемията COVID-19 през 2020 г. нашият учебен процес беше прекъсван няколко пъти.

Въпреки усилията на учители ни качеството на нашето образование пострада. От декември 2020 г. науката ни даде огромен подарък от ефективни ваксини.

Много страни в Западна Европа, САЩ и други развити държави са достигнали високи нива на ваксинация сред населението. Докато техните ограничения се разхлабват и обществата им се връщат към нормалността, ние сме свидетели на обратното тук, в България.

Българските болници са пълни с пациенти с COVID-19. Смъртността тук е сред най-високите в света. Очаква се ситуацията да се влоши през следващите седмици. За съжаление, не можем да очакваме правителството да облекчи ситуацията. Третите парламентарни избори тази година са в средата на ноември. Дотогава всички партии се съпротивляват да заемат про-ваксинална позиция, страхувайки се да не станат непопулярни сред избирателите, скептично настроени към ваксините.

В историята на света не е имало преодоляване на епидемия без масова ваксинация. Всеки, който е достатъчно здрав, за да бъде ваксиниран, е длъжен да го направи и да защити себе си, както и останалите.

Докато в много други страни учениците започват да се връщат в училищата си, ние сме затворени вкъщи и изоставаме в академичното си развитие от нашите връстници. От нас зависи да помогнем за облекчаване на ситуацията. За да се върнем в кампуса, по-голямата част от нас трябва да бъдат ваксинирани, за да можем да имаме силен аргумент срещу ограниченията на Министерството на здравеопазването.

Нашето бъдеще зависи от всеки един от нас. Не чакайте, ваксинирайте се!

Виктор, 11 клас

Автор на статията


Споделете статията

Четете още