
Експерти казват, че дори най-качественият кашкавал излиза от фермата под 20 лева. Докато стигне до щанда на магазина, цената му вече гони над 30-35 лева. Както е тръгнало, някоя сутрин преди Коледа може да установим, че се опитват да ни го продават и по стотачка. Било в рамките на закона, казват.
Но не само цените на горивата и суровините надуват цените за трапезата на българина. У нас по традиция, дойде ли Коледа, Нова година и Великден, цените скачат до небесата. Празничната еуфория ги надува допълнително, а родните търговци отдавна чакат момента, да яхнат вълната.
Как да се спасим ли? Има едно много простичко правило - търсенето определя цените. А по празниците всичко се търси и купува, защото такава е традицията. Дали пък точно тази година да не вземем да я сменим пустата традиция. Празникът не е в кашкавала, пуйката и баницата в края на краищата. Да намалим продуктите в кошницата и да заложим на празничното настроение вместо на препълнените маси. Поне няма да сме от страната на прецаканите.