
Може би кризата наистина е натиснала сериозно редовия българин и той вече не е така щедър с бакшишите по кръчмите. По признание на някои сервитьори клиентите дори оставяли съвсем точно парите по направената сметка без стотинка отгоре. И ето че откъм бранша на ресторантьорите си поискаха 10% официален бакшиш.
Помните, че при пандемията точно ресторантьорите най-много се оплакваха, когато си искаха отстъпки от държавата. Защото заведенията им били затворени (за броени месеци).
Е, успяха да смъкнат ДДС-то от 20 на 9%, обаче клиентът в кръчмите изобщо не забеляза това да се е отразило положително на джоба му. Тоест - да са намалели цените. Напротив, вървяха си нагоре, както впрочем вървят и сега. В синхрон с инфлацията, а често дори здраво я изпреварват.
После изплакаха за отстъпки за тока - получиха ги. Но цените им пак удрят тавана.
И ето сега - пак искат. Вярно, че в немалко европейски страни, а и в Америка си има регламент за 10% бакшиш. Но защо родните ресторантьори хем искат 10% бакшиш, хем той да не се облага с данъци? Е, няма как да стане. Да не говорим, че за сметка от 20 лева и сега се мръщят на 2 лева бакшиш.
Материала по темата прочетете тук.