
Някой може ли да обясни защо литър олио в Пловдив е 5 лева, а в Бургас - 3,90 лв.? Или пък защо захарта в София е средно 2,70 лв., в Бургас - 2,30 лв., а в Пловдив дори 3 лева? В Бургас например сирене може да се купи за 9,50, а в Пловдив то гони 20 лева, че и отгоре.
България е държава на малките географски разстояния - човек може да я прекоси за един ден. Затова е странно защо в Силистра брашното и каймата са доста по-скъпи, отколкото в близкия Добрич (89 километра). Набива се на очи и разликата в цените между Пловдив и Бургас (253 км по магистрала).
В последната година българи от цялата страна ходят на пазар в Одрин - заради високата инфлация в Турция им излиза доста по-изгодно да пазаруват там храни, перилни препарати и дрехи.
И както е тръгнало, докато си отговорим на въпросите защо в два съседни български града цените на олиото, сиренето или брашното драстично се разминават, българинът пак ще му намери цаката. Ще сравнява сам кое колко струва и ако му е по-изгодно, ще тръгне на вътрешен туризъм с едничката цел да си купи хранителни продукти там, където е по-изгодно. И вместо за Одрин да запали колата към Бургас, Добрич или друга изгодна дестинация.
Материал по темата четете тук.