
Митът за евтинията от "онова" време
Сега покупателната способност е с поне 20% по-висока, отколкото във възхода на социализма
НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ,
ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
Как и накъде се движи стандартът на живот на българите. Сравняваме покупателната способност на средната заплата/надница за страната в избрани години - 1912, 1925, 1972, 2010, измерена спрямо някои основни хранителни продукти.
(Виж графиката в галерията.)
Периодите са избрани умишлено. 1912 г., защото е годината, в която приключва т.нар. българското икономическо чудо от началото на ХХ век и започва периодът на войните. 1925 г., защото бележи върха на стопанския подем от следвоенните години и малко след това икономиката отново навлиза в рецесия. 1972 г. като приблизителна връхна точка на разцвета на социализма. И 2010 - годината, в която икономическият бум от началото на ХХI век е приключил, доходите на населението вече са пострадали от настоящата криза.
Използвани са данни на НСИ за средните за страната дневни надници на работниците за годините 1912 и 1925, които са приравнени към месечни на базата на 22 работни дни в месеца; средната за страната годишна работна заплата за 1972 година, разделена на 12, и средномесечната работна заплата за 2010 г.
Покупателната способност на заплатите е изчислена на база средните цени на четири основни вида хранителни стоки, като се приема, че цялата заплата отива за закупуването на една от съответните стоки.
Данните показват, че който и измерител да използваме (вид хранителна стока) като цяло могат да се направят следните изводи:
Ръстът на благосъстоянието в периода след Първата световна война не е достатъчен, за да навакса изоставането през периода на войните и през 1925 г. покупателната способност на населението все още е под тази от 1912 г.
Социализмът успява да осигури доста по-добър стандарт на живот спрямо този в Царство България. Друг е въпросът на каква цена, но това не е предмет на настоящата статия.
Данните категорично оборват мита, че през социализма стандартът на живот е бил по-висок, отколкото днес, дори сравнявайки силните му години с период на криза и спадащи доходи, какъвто наблюдаваме днес.
Дори ако изключим сиренето като измерител (което би отхвърлило и нападки от типа на "сега сиренето е от палмово масло, преди беше от истинско мляко) и използваме само хляба, млякото и прясното свинско месо, получаваме между 20 и 45% по-висока покупателна способност спрямо 1972 г.
(От бюлетина на Института за пазарна икономика)