НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Към читателите: Помогнете да изберем достойните българи на годината

В 2016-а - годината, в която вестник "24 часа" навършва 25 години и навлиза в следващите си 25 години, се обръщаме към читателите за "Достойните българи на годината" - една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на "24 часа". Предстои 14-ото й издание.
От 2003 година вестникът всяка година отличава обикновени хора от градове и села с големи сърца, извършили необикновени дела - спасявали човешки животи, помагали безкористно на хора в нужда, проявили храбрости или щедрост, дарявали радост, направили добро без някой да ги е молил.
Тук ви представяме първите истории, които кореспондентите ни описаха, на българи, предложени за изданието на инициативата през 2016 г. И каним читателите да ни изпращат още истории, да ни помогнат да отличим повече случаи на доброта и щедрост и да изберем най-достойните.
Пишете ни на електронен адрес [email protected] или изпратете писмо на редакцията на адрес София, "Цариградско шосе" 47.

Операторът Григор Кумитски загина, спасявайки девойка

Известният български оператор Григор Кумитски загина край Варна, след като спаси руска девойка, повлечена от мъртвото вълнение в морето. Трагедията стана в Албена на 24 юли 2015 г.

Девойката влязла в огромните вълни, морето я дръпнало и тя почнала да вика за помощ. 36-годишният Кумитски веднага се хвърлил и я измъкнал, но потънал във водните ями.

По предложение на правителството президентът Росен Плевнелиев награди посмъртно Григор Кумитски с орден “За храброст първа степен”.

9-годишната Ивайла дари коса за онкоболни

9-годишната Ивайла Митова от Монтана отряза дългата си коса през март 2015 г. и я дари за перука на деца с онкологични заболявания. В началото на лятната ваканция отличничката от Четвърто основно училище в града се разделила с най-голямата си гордост - дългата до кръста кестенява коса, от състрадание към болно дете, което мечтае да има коса. Майка й се консултирала с фризьорката Гергана, тя отрязала дългата коса и с куриер я изпратили за обработка.

“Надявам се да зарадвам поне едно детенце и да спечеля едно приятелче", каза Ивайла.

Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев извадиха от морето удавник

Актьорите Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев спасиха удавник в края на брега на Силистар през август 2015 г. Тримата решават да карат сърф. Морето следобед става доста бурно – вятърът се усилва, вълните са големи, а морското течение – хаотично.

Млад мъж тича бързо по плажа. “Момчета, един човек бедства в морето.”

Виждат човек от брега – не махал за помощ, просто се носел по водата. Хващат сърфовете, закачат си обезопасителното въже, влизат във водата. Успяват да извлекат бедстващия на брега.

Опасност за дете в Дунав, футболист помага

24-годишният Ангел Цолов, футболист от “Бдин” спаси през юли 2015 г. дете на надуваем дюшек, отнесен от течението на Дунав. Инцидентът станал в района на градския плаж Баба Вида. 8-годишното момиченце плажувало с дядо си. Двамата влезли във водата да се къпят, малката била върху надуваем дюшек. При внезапен силен порив на вятъра дюшекът с детето бил отнесен от течението навътре в реката. Плажуващите на брега чули виковете на детето, сигнализирали на тел. 112, а двама мъже се притекли на помощ. Ангел Цолов успял да достигне и да върне дюшека с детето до брега.

Пожарникар в почивка спаси мъж в Свищов

Огнеборец от Свищов спаси мъж от горящ апартамент на 19 август 2015 г. Борис Борисов тъкмо се прибирал от 24-часово дежурство, когато видял как гъст черен дим излиза от жилище на 2-ия етаж на блок в кв. “Симеон Ванков”. Долу 25-30 души гледали уплашено, но никой не се бил сетил първо да звънне на пожарната.

“Видях сред пушеците човек на терасата, после някъде изчезна. Изтичах до апартамента, входната врата беше заключена. Чух драскане и кашляне. Извиках да се отдръпне от вратата и я разбих. Мъжът беше в коридора, подпрян на стената, неадекватен”, разказа Борисов. Спасеният е Венцислав Иванов, на 66 г.

Шофьор на училищен автобус събра подаръци за 200 деца

Шофьор на ученически автобус раздаде подаръци на близо 200 деца, облечен като Дядо Коледа, този декември. 59-годишният Бисер Овчарски по своя инициатива изненада първо 92-те хлапета, които вози ежедневно от 4 села до Рудозем.

Овчарски облича премяната на Добрия старец няколко поредни години. Дори си ушил свои червени одежди, направил си брада и си купил ботуши. Прави подаръчетата за учениците от събрани дарения от местни търговци.

4-ма вадят мъж от цистерна, увиснала над пропаст

Четирима огнеборци участваха в спасяването на шофьор на преобърнала се цистерна на автомагистрала “Хемус" на 13 август. Те са комисар Тошко Бързилов, Кирил Дикански, Йордан Михайлов и Борислав Беров. Цистерната се забила в мантинелата, а кабината с шофьора в нея провиснала над пропастта. Шофьорът е спасен, след като прекарал над 2 ч в това положение. “Участвал съм в много спасителни операции и тази не е най-опасната”, скромен бе на церемонията по награждаването Дикански - човекът, влязъл в кабината на шофьора.

Рибарче намери редки църковни книги

През ноември 2015 г. деветокласникът Марио Андреев от монтанското с. Буковец отишъл за риба и видял книги в района на гробищния храм “Св. Николай Чудотворец”. Веднага отишъл при кмета на селото Кръстьо Георгиев. Той го похвалил за доблестната постъпка, свикал общоселско събрание и ги предал пред очите на местните и с благоволението на архимандрит Борис, представител на ломското архиерейство, за реставрация. Възстановените книги ще бъдат предадени в Църковния музей на Клисурската света обител “Св.св. Кирил и Методий”.

Марио живее в приемно семейство в друго село и се грижи за болния си баща, докато майката е на работа.

Българин извади от пожар 2 италианки

36-годишният българин Иван Николов, който живее във Вогера, до Милано, стана герой, след като спаси от пожар две свои възрастни съседки на 25 септември 2015 г. Според италианските медии пожарът се разразил в апартамента на 82-годишна италианка. Пламъците обхванали целия апартамент на първия етаж, а димът започнал да излиза и от прозорците. Николов, който живее със семейството си в съседство, усетил дима и решил веднага да се намеси.

След като не успял да влезе през входната врата на апартамента, счупил стъклото и влязъл в спалнята. “Усещах пламъците и черния пушек. Следвал съм обаче курс по противопожарни мерки, така че знам, че в тези ситуации е необходимо да лазиш по земята. Така и направих и стигнах до леглото на жената”, разказа българинът.

Пастор спаси самотна майка и дете

Адвентисткият пастор от Кърджали Александър Червенков спаси самотна майка и дете при пожар в дома им. Щастливата развръзка стана през юли 2015 г.

Александър Червенков чул викове за помощ и видял обхванат от пламъци апартамент в блок "Строител" в центъра на града. Пасторът не се поколебал нито за миг и влязъл в горящото жилище. Успял да изнесе запалилата се газова бутилка навън и по този начин предотвратил взрив. След това се върнал обратно и убедил жената и детето да напуснат горящия апартамент. Малко след това на мястото на пожара се появили огнеборци.

Жена връща надеждата за нов живот на болен от бъбречна недостатъчност

Соня Стоянова, управител на семейна фирма за сладкарски изделия във Велико Търново, върна надеждата за нов живот на 32-годишния Георги Борисов от София. Фирмата дари 56 000 лв., нужни за бъбречна трансплантация на млaдия мъж. Благодетелите искаха да останат анонимни, но за доброто дело се разчу бързо. Соня и съпругът й решили да помогнат, след като гледали репортаж за съдбата на Георги и за кражба на касичка с около 700 лв. от магазин в столицата. С дарителници в няколко търговски обекта той се опитвал да събере непосилната сума за присаждане на бъбрек, но на 6 юли крадец счупил витрина и задигнал една от кутиите.

Гeopги Бopиcoв cтpaдa oт бъбpeчнa нeдocтaтъчнocт и oт 6 гoдини бe нa хeмoдиaлизa.

Деца намериха и върнаха плик с 500 лева

12-годишната Елина Искренова и 11-годишният Божидар Димитров намериха в Търговище и предадоха в полицията плик с 500 лв. на 24 юли. Двете деца излизали да извикат за игра свой приятел, когато видели падналия на земята плик. Парите се оказали служебни - жена ги изгубила, докато слизала от автомобила си. Елина е от София, учи в 54-о СОУ “Св. Иван Рилски”, а Божидар - в търговищкото 2-о СОУ “Проф. Никола Маринов”.

Лекарка спаси бебе с музика на Моцарт

Д-р Мариела Захариева и екипът й от неонатологичното отделение на болницата в Пазарджик спасиха бебе, родено в 5-ия месец с тегло 700 грама. Д-р Захариева приложи необичайна терапия и постави в кувьоза с момиченцето устройство, от което непрекъснато звучи музика на Моцарт. След 3 месеца малката Радмила е изписана с тегло 2600 г.

Абитуриент проходи благодарение на съученици

Дванайсетокласникът Григор Иванов от Ловеч, който загуби крака си в катастрофа на 2 август, отново може да ходи благодарение на съучениците си от Гимназията за чужди езици. Те организираха серия от благотворителни инициативи и събраха пари за протеза.

Полицай вади жена от потоп

Полицай спаси жена, отнесена от буйната вода под кола при поройния дъжд на 25 септември в Плевен. Докато се прибирал вкъщи, Ангел Стефанов видял как стихията върти жената и я запраща под колата и веднага се хвърлил да помага.

Борислава научава от фейсбук за болно дете, събира левче по левче

От 2 г. Борислава Бойкова от София помага на болния от церебрална парализа 7-годишен Денислав Койчев от радневското с. Сърнево, а в началото дори не се познавала със семейството. 32-годишната софиянка научила за проблема от фейсбук. “Борислава вече е част от нашето семейство, събирала е левче по левче от роднини и приятели за лечението на детето ми”, разказа пред “24 часа” майката на Денислав - Иванка. Момченцето тази година е първокласник и скоро трябва да замине на 4-месечна рехабилитация в Китай. Борислава пратила на Денислав цял чувал с подаръци, разкри още майката Иванка Койчева.

Мъж влиза в горяща барака, измъква човек малко преди гредоредът да рухне

На 6 септември 2015 г. 39-годишният пловдивчанин Георги Божиков влязъл в горяща барака в двора на Професионалната гимназия по строителни технологии "Пеньо Пенев" в града, тъй като забелязал, че в нея има човек. Той не можел да се движи, затова Божиков изкъртил прозореца заедно с решетката и измъкнал навън клошаря малко преди гредоредът да рухне над главите им.

Божиков бе удостоен с почетен медал на МВР, 1000 лв. и плакет от общината за спасен живот.

Майка дари суперкувьоз на болница

Благодарна майка дари през април чисто нов кувьоз последно поколение на държавната многопрофилна болница в Бургас. Апаратът е най-модерният в региона и от първия ден се използва в отделението по неонатология.

Дарителката се казва Десислава Дюлгерян и е от Бургас. И двете й деца са родени в МБАЛ - има син на 13 г. и дъщеря на 2 г.

Жената искала да направи дарение в знак на благодарност за престоя си в МБАЛ и положените грижи от бургаските лекари при раждането на двете й деца.

“Реших да е кувьоз, защото от него винаги има нужда”, заяви г-жа Дюлгерян. И сподели, че би искала с това дарение да даде пример на благодарните майки, които имат възможностите, да помогнат с каквото могат на здравното заведение. Кувьозът е супермодерен, като въздух, температура и влажност се следят със сензори след настройка на параметрите от самите лекари, а сервоуправлението дава най-точната концентрация на въздух и така предпазва от отлепяне ретината на недоносените бебета.

Двама мъже спасиха жена от взрив на газова бутилка

Двама млади мъже от маданското село Средногорци спасиха възрастна жена от горящата й къща.

30-годишният Пламен Сираков и 27-годишният Светослав Ангелов се връщали от дискотека и забелязали горящата къща. Без да се замислят, влезли в пламъците и измъкнали 75-годишната Фейме Кехайова, която искала да извади газова бутилка. Оказало се, че бутилките са две. По-късно едната от тях гръмнала.

Бивш топкриминалист помага на летовници в мъртво вълнение

Бившият топкриминалист от Бургас Живко Димитров и младите му колеги - спасители на плажа, Даниел Михайлов и Дани Димитров помогнаха на десетки летовници, попаднали в капана на мъртвото вълнение това лято.

Само за десетина дни в началото на август, когато морето е най-опасно, тримата спасяват 62-годишна жена и двама братя, на 16 и 17 г. 19-годишният Даниел е студент по право в СУ, а Дани Димитров завършва математическата гимназия в Бургас. Живко Димитров е плувец, завършил спортната академия, в момента работи като преподавател по физическо.

Младежи събират пари за нов дом на съученик след пожар

Ученици от Природо-математическата гимназия “Васил Левски" в Смолян започнаха през октомври акция за останалия без дом техен съученик Жулиен.

Къщата на семейството в с. Момчиловци изгаря при пожар. Единадесетокласникът бе настанен от общината в пансион, а родителите му са подслонени от роднини.

Съучениците му събират средства и планират различни прояви. Клуб “Интеракт” в града обяви фотоконкурс “Ликът на Родопите”. Пратените за конкурса снимки ще се публикуват в социалните мрежи, а най-добрите ще бъдат подредени във фотоизложба в Смолян за благотворителен търг.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още