
Винаги съм смятал, че да имаш само растениевъдство, е бизнес на куц крак, казва агробизнесменът на България
В животновъдството може да се успее само с големи
структури, модерна техника и генетика на световно ниво
В България има идеални условия за добро земеделие
- Г-н Митев, честито! Как се става агробизнесмен на България?
- Как да ви кажа? Няма някаква точна рецепта. Водещо във всичко е сериозната работа. И създаването на сериозни структури, работещи фирми, преследване на икономическия интерес, тъй като работим в пазарни условия. Няма нещо особено.
- Имате най-голямото и продуктивно стопанство у нас с близо 7000 крави. Защо и как се решихте да инвестирате в толкова труден и непостоянен бизнес като животновъдството?
- Вижте - аз винаги съм имал и животновъдство. И във времената, когато земеделието не беше частно. Работил съм в кооперативния сектор и в нашето стопанство винаги е имало животновъдство.
Човечеството винаги е имало и едното, и другото - растениевъдство и животновъдство. Дребните стопани навремето са били с малко декари земя и всеки си е имал по някоя животинка. Това е нещо традиционно за българина. А и не само. Сега ходим по Европа, по Америка и виждаме, че животновъдство винаги е имало и трябва да го има. Лимитиращото е земята.
Ако има земя, непременно
има и животновъдство
Но и ако нямат земя, купуват храна и пак правят животновъдство.
В България има идеални условия за добро земеделие и за добро животновъдство. И при нас се опитахме да го направим, защото така разсъждаваме. Растениевъдството и животновъдството трябва да вървят успоредно. Не да се продава само зърно. А да се преработва, да има животинска продукция и т.н., което създава допълнително работни места. Това е. Не го измисляме ние, то си е измислено, но малко го позабравихме.
- 2016 е година на незапомнена млечна криза в Европа. В същата обаче вие ставате агробизнесмен на България. Това означава ли, че тази криза не ви се отразява?
- Затова казвам, че моят начин на мислене е малко по-различен. Не можеш с едни малки структури да успееш. Пазарът е сериозен. Европа е много силна. Има стари стопанства, които са с големи традиции, имат подготвени хора.
Ние се мъчим да направим едно устойчиво стопанство. Да има храната, да има суровините, да има продукцията. Отглеждаме животни, които са с много висок потенциал. 12-13-15 тона мляко на лактация е сериозна работа. Разбира се, тези елитни животни ги внесохме от Холандия и Дания, порода “Холщайн”. От 6 години вече заплождаме със семенен материал от Канада. Ползваме от три бика, които са в топ 10 на света. Сериозна генетика и потенциал.
- Плановете ви само към вътрешния пазар ли са насочени, или с такава сериозна селекция гледате и към европейския и световния?
- Какво да ви кажа? Крачките трябва да се правят внимателно, да са много премерени. Човек да не стъпи на празно място и да потъне.
Винаги съм си мислел, че само растениевъдство е бизнес на куц крак, на един крак. С животновъдството, с преработка, с допълнителен друг бизнес някак си икономиката става малко по-стабилна, по-устойчива. Разбира се, има рискове.
Но те трябва да се предвиждат. Миналата година
загубихме много от
разликата в цените
на млякото,
но вече имаме мандра. Можем да направим продукти и те да излязат на пазара, когато има по-висока цена. Защото не можеш да държиш млякото повече от 24 часа, обаче сиренето можеш, ако е качествено като нашето. Търсят го под дърво и камък вече.
- Всичкото ли мляко преработвате сами?
- Не цялото. Произвеждаме стотина тона мляко за 24 часа. 50 т ги преработваме, 50 тона ги продаваме. Изкупните цени на млякото сега постепенно се възстановяват. Но аз затова казвам, че трябва да имаш много възможности - повече от един ход. Едното да компенсира другото.
Вече произвеждаме и месни продукти. Работим ги в едно предприятие. Сега строим и наше.
Имаме одобрен много
голям проект по мярка 4.2
“Преработка на селскостопански продукти” от Програмата за развитие на селските райони. Ще преработваме само свежо месо от нашите ферми. А не замразени и т.н.
Имаме и овце, отглеждаме месодайни породи “Лимузин” и “Шароле”. Създаваме майчино стадо. В близките 3-4 години майките ще бъдат 500-600. И ще има продукти, които ще отиват за преработка.
- Преработвателното предприятие за месни продукти първият европроект ли ви е? Досега всичко с кредити ли е?
- Първият проект е. То и не е много ясно как ще го изпълняваме. Но почваме да строим, още пролетта предприятието трябва да произвежда. Обикновено бягаме пред вятъра. Това е положението. Не бива да се оплакваме постоянно от държавата. Ако няма европари, има банки.
На вътрешния пазар мястото на нашите продукти е празно. Защото няма от 100% мляко, няма от 100% свежо месо. А има нужда от такива продукти и хората ги разпознават.
- Къде ще ги продавате?
- В собствени магазини. Вече имаме 40. В София са 5-6, но още не са открити. Наемаме помещения, обзавеждаме ги и почваме да продаваме.
- Това ли е моделът за успех - затворен цикъл от храната на животните до собствена преработка и продажба на продуктите?
- Според мен е това. Малко труднички неща, но те са постижими. Не може да се успее с малки структури, трябва да са мощни. Да се инвестира в модерна и добре подбрана техника и технологии, да имаш генетика на световно ниво. Ще бъде добре, ако този модел, който ние градим в продължение на много години, послужи за пример поне в животновъдството.
- Кои са основните спънки пред бизнеса ви, какво ви пречи най-много?
- Честно казано, нищо не ми пречи. То няма такъв бизнес, който да върви по ноти, от само себе си. Много неща трябва да се променят непрекъснато, да се търсят пазари, технологии. Трябва да си във форма.
- Имате и модерен завод за биогаз. Планирате ли друг страничен бизнес?
- Времето ще покаже. Засега искам да направим месопреработвателното предприятие, и магазинната мрежа. Да оптимизираме производството, да сме конкурентоспособни на пазара.
- Колко души работят за вас? Лесно ли намирате кадри?
- Работят над 200 служители и 20 тесни специалисти. При нас има хора, идват. Не е проблем да си намираме подходящите кадри. Има хора, с които работя от много години - механизатори, животновъди...
Цялата фамилия е в този бранш. Има кой да продължи и след мен. Иначе за какво го правим.
Визитка
* Агроном по образование, има 40-годишен трудов стаж. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив
* Преди 1989 г. е работил в кооперативния сектор
* През 1993 г. основава фирмата “Недко Недков - Овчарово”.
Започва да обработва 4000 дка земя под аренда в добричкото село Овчарово
* В момента произвежда царевица, пшеница, слънчоглед и люцерна на 60 000 дка. 90% от зърното са за храна на животните. Има 7000 елитни крави и млекопреработвателно предприятие. Притежава модерен завод за биогаз с два ферментатора и два генератора с обща мощност 1,5 мегавата