НА ЖИВО: Заседание на 49-о Народно събрание

Видео Подкаст Профил

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”

Още акценти от интервюто:

- Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото

- Оптимизъм ми дава енергията на моите колеги, с които активно работим по нови идеи, които могат да са от помощ на страната ни

- Съвместно с посолството на САЩ решихме да предоставим финансова помощ

- Г-жо Тальокова, можем ли да кажем, че кризата акумулира тази енергия да си помагаме, или просто сега я направи по-публична?

- Мисля, че и двете. Кризата безспорно катализира безпрецедентна дарителска енергия. Дарените средства се увеличават всеки час, както и доброволческите инициативи и индивидуалната мотивация всеки да допринесе, като даде най-доброто от себе си. За изминалите 10 години, в които работя в сферата на филантропията, не помня подобна мобилизация от всички сектори на обществото. Безпрецедентна е също така и публичността, която се дава на дарителите. За съжаление, преди кризата не беше така. Повечето от медиите, оправдавайки се със закона и опасения за скрита реклама, отказваха да споменават имената на дарителите. Разбира се, познавам и уважавам такива, решили анонимно да подкрепят каузи, и това е тяхно право. Но силно вярвам, че за дарителите трябва да се говори високо и гордо, защото как ще възродим традицията на дарителството в България, как ще вдъхновим и мотивираме и други да даряват средства и труд, ако отказваме да споменаваме имената им и да показваме лицата им. Силно се надявам, че след като отмине кризата, публичността за добрите дела на фирми и хора няма да затихне, защото тяхната помощ е необходима както в тежки, така и в добри времена. Дарителството и доброволчеството са необходими не само по време на криза, но сегашната криза особено осезаемо показа важната им роля. Затова от самото си създаване

Фондацията

работи за

възраждане

на традицията

надарителството

в България

Преди кризата с гордост и умиление давахме примери от миналото, когато с дарителски средства са създадени едни от най-уважаваните български институции в сферата на здравеопазването, социалната грижа, образованието, читалищната дейност и много други. Днес пишем новата история на дарителството. Имала съм повод да го казвам и преди – смятам, че дарителството е модерният български патриотизъм.

- Има ли роля и правителството, за да подтикне доброволчеството?

- Безспорно. Но едва ли сега е най-подходящият момент да даваме насоки на правителството в тази сфера, ситуацията е спешна и изисква спешни действия. Виждаме, че доброволци от всякакви поприща откликват на призивите на болници и общини. Надявам се, че след като кризата утихне, ще отделим време, за да анализираме научените уроци по време на кризата, включително и в сферата на доброволчеството. Но това, което кризата ни учи, и това, което работата ми във фондацията ме научи, е, че сериозните обществени проблеми рядко се решават само от един сектор. Виждаме го много ясно днес. Големите, устойчиви решения са възможни само когато се мобилизират енергията, експертизата, мощта на бизнеса, на гражданския сектор, на дарителите заедно с политическата воля на правителството и обективния, завладяващ разказ на медиите.

- Фондация “Америка за България” и посолството на САЩ в София заедно стартирахте програма за подкрепа на българи, помагащи на своите общности по време на COVID-19. Разкажете повече за нея.

- Този проект възникна спонтанно като признание за многото вдъхновяващи примери, които виждаме в момента - на доброволци, които помагат на своите съграждани и общностите си в битката с коронавируса. Затова съвместно с посолството решихме да предоставим финансова помощ за подобни инициативи, на граждански организации, на малки бизнеси, които предлагат услуги в подкрепа на своите общности.

Обявихме програмата миналата седмица и до вчера (31 март - б.р.) с посолството събирахме кандидатури, които вече разглеждаме и в следващите дни ще научите за одобрените проекти. Това ще е малка финансова помощ за инициативи в цялата страна. Много сме благодарни на посланик Мустафа и на екипа на посолството за вдъхновяващото партньорство и за ентусиазма, с който подкрепят усилията на хората от всички краища на страната.

- На каква стойност ще бъде финансовата помощ по програмата и как ще избирате организациите, които да подпомогнете?

- Не сме поставили конкретни финансови ограничения, внимателно следим нуждите в цялата страна и ще реагираме в съответствие с тях. Изборът на проектите ще зависи от тяхното качество и от нуждите, които адресират.

- Как хората си помагат и изразяват солидарността си, за да се справят с кризата? Какви проекти кандидатстваха?

- Едно от първите ни дарения е за хората от село Василовци. Помните ли Василовци? На 8 март оттам дойде тревожната новина за първите заразени с коронавируса в България и после тъжната вест за изгубената битка на болното семейство. А преди време кметът на селото с гордост говореше, че то е с големи традиции, със славна история, в което през далечната 1899 г. е създадено читалище “Събуждане”, което продължава дейността си и до днес. Но сега болката му е, че селото му се прочу с трагични новини.

Решихме да подадем ръка на Василовци, за да остане будно селото, да му дадем сила в кризата, да закупи дезинфектанти, предпазни средства за лекарския кабинет, училището, детската градина. Друг проект, който ще подкрепим, е семейната пекарна на Милен и Дарина Михови в Стара Загора, които заради извънредното положение са пренасочили дейността си и

доставят храна

на 89-те

живущи в

Дома за

възрастни

в Старозагорски минерални бани. Ще помогнем и на организации, осигуряващи социални грижи на уязвими групи хора, както и на усилията на млади IT предприемачи за нестандартни решения за справяне с кризата.

- Каква е ролята на неправителствените организации в моменти на криза като сегашния? Какво могат да направят те, освен да даряват средства?

– Неправителствените организации, но не само те – и бизнесът, и всеки един от нас, може да дари средства, но и знания, талант, време, и не само в момент на криза. Днес в битката със заразата медиците са на първа линия и първоначалната ни подкрепа беше именно за тях. Фондация “Америка за България” дари 300 000 лева на “Пирогов” и Александровска болница, разпределени поравно между тях. A сред неправителствените организации, с които работим в последните десет години, има впечатляващи примери, с които истински се гордея. “Заедно в час”, Детският научен център “Музейко”, “Кан академия”, “Уча се”, “Школо” бяха сред първите, които предоставиха безплатно онлайн своите образователни ресурси. Тръстът за социална алтернатива, “Амалипе”, “Софийска платформа” се заеха със събирането на лаптопи за деца, чиито семейства не могат да си го позволят. Директорите и учителите, с които работим в Академията за лидери в образованието активно подпомагат дигиталната трансформация на българското образование. Отвъд образованието Българският дарителски форум (БДФ) помага усилията на дарителите да се обединят и разпределят по най-ефективния начин, защото дарителският ресурс ще бъде необходим не само сега, когато бушува кризата, но в много по-дълъг период, тъй като цялото общество e засегнато и много хора ще имат нужда от подкрепа. Платформата за доброволчество TimeHeroes набира съседи “герои”, готови да предложат помощ с пазаруване за възрастни и болни хора или просто с утешителен разговор по телефона. Българската хранителна банка продължава да се грижи за хората, които имат нужда от храна. Партньорите ни от Института за пазарна икономика (ИПИ) са активно мобилизирани с анализи на различни икономически сценарии и възможни мерки след края на кризата.

- Засегнахте темата за дигиталното образование. Смятате ли, че сега ще успеем да направим тази голяма крачка и как се справят учителите?

– Това не е крачка, това е истински скок.

Резултатът от

инвестициите ни

през последните

десет години

буквално се

разгръща

пред очите ни

Разбира се, има предизвикателства, но активното участие и лидерство на министерството на образованието, на неправителствените организации в сферата на образованието и най-вече на директорите и учителите са забележителни. Освен това технологичният талант на България не пести сили да подпомага този процес. Катализирано от кризата, българското образование има невероятния шанс да направи своя дигитален скок.

- Видяхме редица примери на фирми, които направиха дарения. Достатъчно социално ангажиран ли е бизнесът в България?

- Има впечатляващи примери за социална ангажираност на бизнеса не само в момента. За много фирми социалната отговорност е фирмена култура и начин на правене на бизнес. Близо 10 години подкрепяме Българския дарителски форум в работата му с компании, корпоративни и частни фондации за развитие на благотворителността, за подобряване на средата и формиране на положително отношение на обществото към дарителството. От много години участвам в журито на наградите за най-голям корпоративен дарител на БДФ и на наградите за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите и съм наясно с многото смислени каузи, подкрепени от българския и международния бизнес. В много от инициативите, които Фондация “Америка за България” развива и подкрепя, си партнираме както с български, така и с чужди компании. Важното е да се осъзнае, че дарителството не е еднократен акт по време на криза, а дългосрочна инвестиция в обществото.

- Как фондацията осъществява дейността си в този момент?

- Работата ни не е спирала и продължава, макар и дистанционно. Фондацията спазва призива на експертите и на правителството за социално дистанциране и препоръча на своите партньори да въведат подобен режим на работа. В същото време уверихме организациите, с които работим и подкрепяме, че бордът и служителите на фондацията осъзнават, че в тази трудна ситуация целите, които са си поставили, вероятно няма да могат да се осъществят по план. Наясно сме с това и го приемаме. И сега отново им казвам, че могат да разчитат на разбиране от наша страна и да не се притесняват да се свържат с нашия екип по всяко време, ако имат въпрос, свързан с текущ проект или с проект, който е в процес на разглеждане.

- Вие в личен план как се справяте с настоящата ситуация? Какво е важно, за да запазим мотивацията и позитивната си нагласа?

- Както всички следя, с тревога ситуацията в България и в целия свят. Спазвам правилата. Вярвам и се вслушвам в експертите, които ни водят през това премеждие. Мотивирана съм от решимостта на нашата организация и нашия борд на директорите да помогнем по най-адекватния начин в тези трудни времена, но и след тях. Оптимизъм ми дава енергията на моите колеги, с които активно работим по нови идеи, с които да сме от помощ за България. Вдъхновяват ме големите дози доброта, които поддържат силен и жизнен организма на страната ни.

CV

l Изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” от създаването ѝ през 2009 година досега

l Преди да се присъедини към Фондацията, е мениджър в Българо-американската кредитна банка

l Магистър по международни отношения от университета “Джорджтаун” във Вашингтон, САЩ

l Завършила е английска филология в СУ “Св. Климент Охридски”

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още