Светослав Атанасов: Законът за храните ще има негативно въздействие върху целия воден сектор, ако бъде приет в сегашния вид

Системата на “Кока-Кола” в България произвежда 0,6% от БВП. Всяко 1 работно място поддържа още 8, обяснява изпълнителният директор на “Кока-Кола ХБК България” - Г-н Атанасов, марката “Кока-Кола” присъства в България над половин век, а “Кока-Кола ХБК” - 25 години. Какво в най-голяма степен отразява ценностите и бизнес стила на компанията?

Протеза може да подобри паметта ни

На свързаните с лошата памет проблеми скоро може да бъде сложен край - за целта е нужно да се привикне към слаба електрична стимулация, съобщи Лайф. Учени от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис разработиха специален биоелектричен мозъчен имплант, който може значително да подобри човешката памет.

За 5-и път Банско е ски курорт №1 на България

Банско отново се доказа като запазена марка, след като за 5-а поредна година бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо. Бижуто на Пирин получи еквивалентната на „Оскар“ в киното статуетка от Академията на Световните ски награди по традиция на червения килим в хотел „Ароса“ в Кицбюел (Ав),

Менда Стоянова: Бюджет 2018 е най-добрият от началото на кризата досега

През 2014 година, когато правителството на Орешарски беше на власт, държавата се върна скорострелно назад и натрупа огромен дефицит от 4 %, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум. През 2018 година БВП ще достигне рекордните 106 млрд. лв. Мога да кажа, че Бюджет 2018 ще е най-добрият бюджет от началото на Кризата досега.

Ангелкова: Близо 6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм до септември 2017 г. у нас

На близо 6 млрд. лв. възлизат приходите от международен туризъм до септември месец у нас. Това съобщи в обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ това е ръст с 9.4% в сравнение предходната година. „За първите 9 месеца страната ни е била посетена от над 7.5 млн.

“Евроинс” купува 49% от руски застраховател

“Евроинс иншурънс груп”, част от “Еврохолд България”, е придобила 49% от руското застрахователно дружество “Евроинс”. Сделката е за 3,6 млн. лв., ще се финализира след одобрение от регулаторните органи. Руската компания развива дейност в страната от 2003 г., а за 2016 г. е реализирала 21 млн. евро премиен приход, което е 40% ръст на годишна база.

61% ръст в производството на плодове за 5 години

Има и значително увеличение на износа С 61% се е увеличило производството на плодове в България за 5 г. Спрямо 2012 г. площите с овощни насаждения са нараснали с 42,7%, съобщиха от министерството на земеделието. Най-активно се обновявали черешите, ябълките и винените лозя. Реколтираните площи се увеличават със 17,5%.

Марешки иска да го проверяват има ли чадър над него след разпит на Златев

Викат в прокуратурата във вторник шефа на “Лукойл България” Веселин Марешки е поискал прокуратурата да го провери има ли политически чадър над него, както твърди шефът на “Лукойл България” Валентин Златев. Преди това обаче зам.-шефът на парламента е заявил, че на разпит трябва да бъде извикан самият Златев.

ЕС: Инвестиции в криптовалути са много рискови

Инвестициите в криптовалути са много рискови, съобщи Европейският орган за ценни книжа и пазари, цитиран от българската Комисия за финансов надзор. Предупреждението е заради бурния растеж на различни форми на набиране на капитал от предприятия, които създават, продават или разменят криптовалути. Заради пълната липса на регулации няма и защита на

Нено Димов в Париж: Качеството на въздуха ще е приоритет за председателство ни

„Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на околната среда по време на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на Форума „Чист въздух“ на Европейската комисия, който се провежда в Париж, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

МОН стимулира професионалното образование с повече пари (Обновена)

Парите за професионално образование ще се увеличават ежегодно, за да се преодолее очертаващият се недостиг на кадри. Това заяви в Бургас просветният министър Красимир Вълчев след среща с кмета Димитър Николов, директори на училища, детски градини и браншови синдикалисти. "Следващото десетилетие ще имаме огромен недостиг на кадри на пазара на труда.

България е на второ място по привлечени инвестиции от плана "Юнкер"

България е сред петте страни, класирани най-напред по размерите на инвестициите, които са били задействани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), предаде БНР. До нас се нареждат Естония, Гърция, Португалия и Испания. Според данни към края на октомври 2017 г., представени от Европейската комисия,

Въвеждат формула за минималната заплата

Обвързват я с инфлацията и производителността на труда Правителството официално предлага минималната работна заплата да се формира на база на важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт и др. Предложението е публикувано на сайта за обществени консултации.

3 млрд. лв. вече не са в касите на фирмите след проверките на НАП

Компаниите с големи касови наличности могат да признаят грешките си до края на годината 3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв.

Само една фирма в България отглежда лютива чушка хамелеон

Българска банка за развитие подава ръка на стартиращия предприемач, за да започне бизнеса си Само на едно място в България се отглежда малко, много люто червено топче. Основният и най-голям производител на тази чушка е Африка, но вече има конкуренция в лицето на българската фирма "Ассара" - единствената у нас, която отглежда този сорт.

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди промените в обслужването на клиенти

Представена бе подготовката на мрежата за есенно-зимния сезон Промените в обслужването на клиенти и подготовката на електрическата мрежа в Западна България за зимния сезон бяха дискутирани по време на заседание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България. От 1 ноември 2017 г. ЧЕЗ Електро България е с нов бизнес модел.

БАБХ: Заловеното вчера месо е унищожено, няма опасност да влезе в търговската мрежа

Заловеното в Перник 21 тона негодно за консумация месо е унищожено още през нощта, каза за БНТ изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Остава въпросът как е внесено в страната, защото няма никакви документи и проучването на историята на произхода му продължава.

Американските инвеститори отново гледат към Гърция

Американският посланик в Атина Джефри Паят на среща, организирана от института за Средиземноморието към Европейската организация по публично право, е отправил послание за по-нататъшно издигане на по-високо ниво на вече силните отношения между Гърция и САЩ, пише изданието "Контранюз", цитирано от БТА.

Петкова: БАН препоръчва да търсим инвеститор за споделяне на пазарния риск

Най-важното е какво пише в доклада, но БАН има сключен договор от януари миналата година. Той е по-мащабен и трябва да приключи до януари 2030г., заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. "Аз смятам, че от доклада на БАН стават ясни няколко основни неща. Първото и най-важно условие за реализация на проекта за АЕЦ "Белене" е

Гугъл и Фейсбук се присъединиха към проект за идентифициране на надеждните източници на информация

Интернет гигантите Гугъл и Фейсбук обединиха сили по проект, подет от медии по света за идентифициране на достоверните и надеждни източници на информация, предаде Франс прес. Инициативата е наречена "Проект Доверие" (Trust Project) и е предназначена да се бори с дезинформацията по интернет. Към нея вече се присъединиха Майкрософт и Тиутър.

Експерт: Българските малини са предпочитани заради вкуса

Българските малини са предпочитани заради вкусовите си качества и високо съдържание на активни вещества. Това е важно за производството на хранителни добавки, както и за нуждите на фармацията и козметиката, каза за БТА Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Кешът остава до 10 000 лв. (Обзор)

Плащанията в брой остават до 10 000 лв., вместо внесеното предложение таванът да е 5000 лв. Това прие бюджетната комисия в четвъртък при второ гласуване на промени в закона за плащанията в брой. С поправки в Закона за ДДС се намалява срокът за регистрация от 14 на 7 дни. Промени в закона за облагане на доходите предвиждат отстъпката от 5% при

“Белене” възможна при цена под 10,5 млрд. евро

90 комбинации във финансовия модел е направил екипът на БАН Проектът за АЕЦ “Белене” ще е жизнеспособен при инвестиции под 10,5 млрд. евро, при съотношение 80 на 20% привлечен и собствен капитал, при лихва върху заемите, по-ниска от 4,5%. И при пазарна цена от 73 евро на мегаватчас. Това е осреднената минимална себестойност на тока на централата,

За едно място за ватман в София се борят около трима-четирима кандидати

Има интерес към ватманската професия, за едно място се борят около трима-четирима кандидати. Непрекъснато провеждаме курсове за ватмани и винаги има желаещи. Това каза за „Фокус“ зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев във връзка с инцидента от тази сутрин, при който два трамвая се блъснаха.

Правната комисия прие промените за КТБ в закона, внесени от ДПС

Правна комисия прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, съобщи „Фокус“. „За“ законопроекта гласуваха 7 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ - 4 , с което той бе приет на първо четене от комисията.

Астрономи откриха галактика-двойник на Млечния път

Южнокорейски учени от университета "Йонсей" в Сеул са открили галактика-двойник на Млечния път, разположена на 180 светлинни години, съобщава в. "Сън". Масивната спираловидна галактика е точно копие на звездната система, в която е разположена нашата Слънчева система, информира БТА. Въз основа на снимки, получени от телескоп,

Продажба на 21 тона негодно месо осуетиха търновски данъчни

НАП пресече опит за продажба в България на 21 тона месо, непредназначено за консумация от хора, съобщиха от приходната агенция. Според документите на фирмата вносител, стоката е била за влагане в производството на храна за животни. На 15 ноември инспекторите от "Фискален контрол" на НАП поставят под наблюдение месото,

Теменужка Петкова: Докладът на БАН показа, че АЕЦ „Белене" може да се реализира

От доклада на БАН стана ясно, че има сценарии, в които АЕЦ „Белене" може да се реализира и да бъде финансово жизненоспособен. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на Българската академия на науките относно възможностите за реализация на активите,

Бащата на интернет за бъдещето му: Системата се провали

Бpитaнc?ият yчeн, изoбpeтaтeлят нa URІ, URL, НТТР, НТМL, cъздaтeлят нa Глoбaлнaтa мpeжa Tим Бъpнъpc-Лий ce cъмнявa в cвeтлoтo бъдeщe нa cвoятa poжбa – cвeтoвнaтa мpeжa интepнeт. Инфopмaциятa e нa Тhе Guаrdіаn, ?oйтo cпoдeли, чe oптимизмът нa Tим Бъpнъpc-Лий oтнocнo бъдeщeтo нa интepнeт нeпpe?ъcнaтo oтcлaбвa,

Фандъкова: През 2018 г. започва строежът от дъгата на "Младост" до АМ "Тракия"

Очаквам до края на 2018 г. да започне реалното строителство на дъгата от ж.к. „Младост“ до автомагистрала „Тракия“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на проверката на източната тангента на Софийския околовръстен път, съобщи „Фокус“. „За този участък само можем да сме благодарни, защото тези огромни инвестиции,

Първата пратка с турски домати пристигна в Русия

Първата пратка с турски домати пристигна днес в Русия, съобщи днес руската санитарна служба Росселхознадзор, цитирана от ТАСС и БТА.  Русия разреши от 1 ноември вноса на домати от Турция. Одобреното количество на доставките е 50 хиляди тона. Засега четири турски доставчици са получили разрешение за достъп до турския пазар.

Нова измама в интернет - плащаш за стока, а не я получаваш

Десетки онлайн потребители бяха измамени и останаха с празни ръце, след като не получиха поръчаните от тях стоки в интернет, въпреки че са платили за тях, съобщава NOVA. За първите 10 месеца на годината са проверени над 2000 електронни магазина. При всяка десета проверка са открити нарушения. А над 20 нелоялни търговски практики са забранени.

НАП с награда за обслужването на клиенти

Националната агенция за приходите беше отличена с първа награда в категорията „Подобрение на обслужването“ от Фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ на официална церемония вчера. НАП получава приза заради факта, че практически всички административни услуги могат да бъдат ползвани по електронен път, както и заради силно подобреното качество на

Отличиха най-добрите в ГИС технологиите

Най-добрите постижения в Географските информационни системи (ГИС) в България бяха отличени на специална церемония в София. Наградите бяха дадени в рамките на провеждащия се у нас Световен ден на ГИС и се дават за реализирани стратегически постижения. Специален гост на събитието бе Омар Бадур - програмен ръководител климатични данни и мониторинг в

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Радиана Бошнакова от София е една от големите победителки в играта на "България Днес" за майстори на кръстословицата. "Откакто съществува вестникът, си го купувам. Харесват ми статиите и най-вече кръстословиците", заяви Радиана. Софиянката получи грамотата си от репортера Виктория Стоянова. Общо 83 души (36 жени и 47 мъже) от цялата страна се

За поредна година в градинката пред Народният театър „Иван Вазов“ в София беше открит традиционният немски коледен базар. Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на прекрасно греяно вино, наденички и щолен. За доброто настроение на най-малките ще се грижи самият Дадо Коледа. Снимки: Пламен

8-годишният Стефан се нуждае от милиони левове за лечение на рядка болест. През първия месец ще му трябват близо 500 хиляди лева, след един месец - още 200 хил., и така по около 200 000 на всеки 4 месеца, споделя с мъка бащата на детето Веселин. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки