Министър Ангелкова: Приходите от чуждестранни туристи са с 4,3% ръст

Вътрешният туризъм е акцент в работата на Министерството на туризма през тази година, защото страната има много какво да покаже пред света и Велико Търново го доказва. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки XVI Международно изложение „Културен туризъм“ в старопрестолния град.

Над 50% от декларациите в НАП-Добрич са подадени по електронен път

Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица е подадена по интернет в местния офис на приходната агенция в Добрич – съобщават оттам. Броени дни преди края на кампанията в НАП-Добрич, са получени 7896 формуляра. 3995 от подадените декларации от добруджанци са постъпили с електронен подпис или ПИК, издаден от приходната агенция,

Средният осигурителен доход за февруари 2019 г. е 952,98 лева

Националният осигурителен институт съобщи, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2019 г. е 952,98 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 март 2018 г. до 28 февруари 2019 г. е 904,73 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване

КНСБ ще представи доклад за нарушения на трудовите права

Четвъртият годишен доклад на КНСБ за нарушения на трудовите права ще бъде представен утре, 19 април, съобщиха от пресцентъра на синдиката, цитирани от БТА. Събитието ще започне от 10.00 часа в Конгресен център "Глобус", зала "Европа". Форумът ще бъде открит от президента на КНСБ Пламен Димитров, а основен докладчик ще бъде вицепрезидентът Чавдар

КЕВР няма да приеме драстично увеличение на цените на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да приеме драстично увеличение на цените на електроенергията, заяви шефът на регулатора Иван Иванов. Той прогнозира, че увеличението от 1 юли ще бъде в рамките на настоящата инфлация - т.е между 3,5 и 3,6 процента, предаде БНТ. Вчера от електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цените.

КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения

КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения. Предложението направи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с което се отбелязва 100-годишния юбилей на Международната организация на труда /МОТ/ в Министерски съвет /МС/.

Новата икономика култивира нови движещи сили на развитието

С навлизането на китайската икономика в т.нар. „ново нормално състояние", много от традиционните индустрии бяха принудени или да излязат от пазара, или да се преместят в сравнително по-изостаналите западни райони на страната, заради проблема със свръхпроизводството, натиска от новите икономически модели и нуждата от опазване на околната среда.

5,2 млн. лв. инвестира ЧЕЗ Разпределение в област Благоевград през 2019 г.

Ръководството на компанията се срещна с местните власти в областта Ръководството на ЧЕЗ проведе среща с кметове на общини и техни представители от област Благоевград. Карел Крал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, запозна представителите на общините от областта с плановете и приоритетите на компанията.

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол и петролни продукти за Украйна, съобщи днес руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. Освен това Русия разширява забраната за внос на украинска продукция, предава БНР. Новите мерки са в отговор на Киев, който също разшири списъка на забранени за внос руски стоки.

Над 5500 души се очаква да преминат през обучения по процедура „Умения“

Операцията позволява на работодатели да провеждат обучения както на заети, така и на безработни или неактивни лица Над 5500 души се очаква да преминат през обучения по процедура „Умения“, посочват от Министерството на труда и социалната политика. Процедурата се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Зорница Русинова: Дигиталните обучения са ключови за конкурентоспособността на бизнеса

За да се отговори на технологичните и икономическите промени, е необходимо непрекъснато инвестиране в развитието на уменията на работната сила, казва зам.-министърът на труда и социалната политика - Госпожо Русинова, безработицата поддържа рекордно ниски нива, а работодателите изпитват недостиг на подготвени кадри.

Процедура „Умения“ помага на работодатели да повишат квалификацията на служителите си

Няма ограничение за размера на фирмите, които могат да участват в операцията Процедурата „Умения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ дава възможност за повишаване на квалификацията, както на работещите, така и на безработните и неактивни лица. Операцията осигурява финансова помощ за работодатели да провеждат различни обучения

Ангелкова: 12,5 милиона лева са предвидени за туристическа реклама на България тази година

През тази година предвидените средства за туристическа реклама на България са 12,5 милиона лева, каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тези средства са за международни и вътрешни туристически изложения, а също така и за кампании, насочени към 16 целеви пазари, информира БТА.

Борисов: България и Иран си сътрудничат във всички видове транспорт

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами. Акцент в разговора между двамата беше засилването на двустранните връзки в секторите транспорт, енергетика, селско стопанство, туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Росен Желязков: Няма законово основание за спиране на концесията за летище София

Има 5 заявления за участие в конкурса за концесия на летище София. В момента се разглежда документацията. Това е бавен и сериозен процес, едно от заявленията е от 800 страници, заяви пред Би Ти Ви министърът на транспорта Росен Желязков. Няма законово основание да бъде спирана процедурата за концесия на летище София.

Строят високотехнологичен завод край Куклен

Произвеждат цифрови машини за цял свят Високотехнологичен завод с турско-немски капитали се изгражда край Куклен. Инвестицията е 12 милиона лева, а в предприятието ще бъдат наети 100 специалисти. Те ще правят цифрово-програмни машини, които ще се изнасят в цял свят. Очаква се през септември производството да стартира.

Текущата и капиталова сметка за февруари е положителна, възлиза на 537,2 млн. евро

Текущата и капиталова сметка в платежния баланс на страната за февруари е положителна и възлиза на 537.2 млн. евро при излишък от 178.7 млн. евро за февруари 2018 г., съобщава Българската народна банка. За януари - февруари 2019 г. текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на 705.2 млн. евро (1.2 на сто от БВП) при излишък от 55.6 млн.

Колите с дрегер за алкохол и система срещу заспиване от 2022 г.

Ще имат и черна кутия подобно на самолетите Европейският парламент одобри новите правила за въвеждане на животоспасяващи технологии на всички леки коли, камиони и автобуси от 2022 г. Те включват поставяне на черни кутии, интелигентна система за контролиране на скоростта, за безопасно движение на заден ход чрез камери или датчици.

Обвиниха "Епъл" в борсова измама

Технологичният гигант "Епъл" е обвинен в голяма борсова измама, съобщава Евронюз. Съдебният иск е заведен в САЩ от инвеститори, които твърдят, че са подведени за реалното състояние на компанията и по-специално за продажбите й в Китай, предава БГНЕС. Когато "Епъл" изненадващо обяви, че продажбите в Китай са по-слаби от прогнозираните,

САЩ налагат нови санкции на Централната банка на Венецуела

Джон Болтън, съветникът по въпросите на националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, каза, че САЩ налагат нови санкции срещу Централната банка на Венецуела, предаде Асошиейтед прес. Целта е да се ограничат американските трансакции с банката и да се спре достъпът на банката до американска валута.

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,6% (Обзор)

Според предложенията на всички енергийни фирми средното увеличение за бита от юли трябва да е 10% “Енерго-Про” не иска по-високи цени през деня ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток от 1 юли с 67,6% и да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Третокласни шосета без такса, въпреки че са в толсистемата

Всичките работодателски организации искат преразглеждане на тарифите, КРИБ настояват и за отлагане на новото таксуване с поне 6 месеца За третокласните шосета, които са включени в толсистемата, няма да се плаща такса. Това научи “24 часа” от няколко независими източници, работещи по новото таксуване.

Майк Помпейо: Мерките на Вашингтон срещу чужди фирми в Куба влизат в сила от 2 май

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи днес, че от 2 май правителството отменя дългогодишна забрана американски граждани да завеждат дела срещу чуждестранни компании, които ползват собственост, конфискувана от кубинското комунистическо правителство след революцията през 1959 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

ЕС плаши САЩ с мита за $ 20 млрд., удря лопати и омари

Заради US субсидиите за “Боинг” Брюксел излезе с дълъг списък от стоки ЕС публикува предварителен 11-страничен списък с американски стоки за $ 20 млрд., които потенциално могат да бъдат обложени с мита. Мерките на Брюксел са отговор на продължаващия спор в Световната търговска организация (СТО) заради субсидиите на САЩ за авиопроизводителя “Боинг”.

Георги Ангелов: Конкурентни сме с другите за завод на "Фолксваген"

Очевидно сме конкурентни, както спрямо други страни от ЕС като Румъния, така и спрямо извън ЕС като Сърбия, каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви икономистът Георги Ангелов за шансовете на България компанията "Фолксваген" да я избере за строежа на новия си автомобилен завод. "България е част от ЕС,

Парното да поскъпне от 3 до 88%, предлагат топлофикациите

Поскъпване на топлинната енергия от 3,42% до 88,6 на сто искат топлофикациите от 1 юли. Столичното дружество е внесло заявление топлинната енергия да струва 95,98 лв. за мегаватчас  без ДДС, или увеличението да е 3,42 на сто. В горната скала на исканията е топлофикацията във Велико Търново, тя предлага цената да скочи от 93,24 лв.

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,60%, НЕК е с увеличение от 19,4 на сто

ЧЕЗ иска поскъпване на нощната тарифа за бита от 1 юли със 67,60%, или ползването на ток през нощта да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението за дневния ток, което компанията предлага е доста по-скромно - 3,5%.

Край на двойните стандарти при храните в ЕС

Най-накрая истинска победа на гражданите на Европа с двойния стандарт при храните. Днес, на последното си пленарно заседание, Европейският парламент прие „Новия търговски механизъм за потребителите“, който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика.

Прогнозират поскъпване с 50% на транспортните услуги заради толтаксите

За широко обществено обсъждане на проекта за въвеждане на толтаксите настояха две от работодателските организации и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), предаде БТА. В свое становище, изпратено до медиите от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата

Прекратяват се концесионните договори на два плажа в Равда

Министерският съвет прие решение за едностранното прекратяване на два договора за предоставяне на концесия върху част от крайбрежната плажна ивица - за морски плаж „Равда-Национален детски комплекс“, община Несебър, област Бургас и за морски плаж „Равда – ХТИ“, община Несебър, област Бургас. Прекратяването на концесионните правоотношения се налага,

Засега Китай не планира да поднови полетите на Боинг 737-MАX8

Китай е изпратил експерти в работната група за оценка на сигурността на самолетите Боинг 737-MАX8, съобщи началникът на Дирекцията за лицензиране на летателните апарати при Администрацията за гражданска авиация Сю Чаочун, предава bulgarian.cri.cn. След неотдавнашните катастрофи в Индонезия и Етиопия на самолети от този тип,

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в добив на варовици от находище в Мездра

Ивайловградското дружество „Гнайс и Ко“ ООД ще добива скалнооблицовъчни материали - гнайси, от находище „Покрован“, разположено в едноименната община, област Хасково. С решение на правителството дружеството е определено за концесионер на находището по реда на чл. 2, ал.1, т.6 от Закона за подземните богатства. Концесионната площ е с размер 48.

"Еврохолд" официално: Получихме ексклузивност за ЧЕЗ

"Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България", съобщи "Еврохолд България" в съобщение до медиите. Ето пълния му текст: Най-големият публичен холдинг в България и една от

Сърбия е започнала строителството на "Турски поток"

Сърбия е започнала работа по строителството на сръбския участък на газопровода "Турски поток", без да чака завършването на работата по българския участък. Това заяви днес сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, съобщи ТАСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.