Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

Притегателно място за все повече вярващи става Германският манастир “Св. Иван Рилски”, който е метох на Зографската обител в Света гора. Камбанария ще се вдигне до края на годината в обителта на 5 км от София. Заслугата не е на държавата, нито на Софийската епархия, а на частни дарители. Някои от тях са заявили,

Близката църква – един типичен български православен храм, едно уникално свещено място

Лиана Гълъбова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати подробен материал и много снимки на енорийския храм „Св. Георги Победоносец“. Ако слезем на една от отдалечените спирки на софийското метро и повървим по една от големите пресечни улици, ще стигнем до малка сгушена сред блоковете църква. Това е енорийският храм „Св.

Църквите в памет на едноименните софийски светци

Лиана Гълъбова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати подробен материал и много снимки на църкви на едноименни софийски светци. Толкова много хора у нас и по света носят името Георги и Николай и почитат паметта на великомъченик Георги Победоносец и на свети Николай Чудотворец! Но не толкова популярно днес е покровителството и

Храмът „Св. св. Петър и Павел” в Доспей се руши

Владимир Димитров се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимки на храма „Св. св. Петър и Павел” в с. Доспей, Самоковско. Храмът посветен на двамата първоапостоли св. Петър и св. Павел в Самоковското село Доспей се руши. Само на няколко километра от скикурорта Боровец, сгушено в полите на Рила се намира прекрасното село Доспей.

В рокселото Миндя храм на 75 години пред срутване

“24 часа” предлага да съставим карта на вярата на българските християни - кой и как поддържа храмовете и манастиритe. Идва Великден. За големия християнски празник нека видим какво става с православните църкви в България - мястото за общуване с Бога, мястото, където се крепят вяра, традиции, морал. Само нощем църквата в Миндя е красива,

Васил Левски е бил в храма "Св. Въведение Богородично" в с. Могилово

Александър Алексиев ни изпрати снимки на църквата "Св. Въведение Богородично" в село Могилово, област Стара Загора. Тя се намира в центъра на селото и по думите на Александър, "някога е била мястото, където хората са посрещали всички празници и са обединявали своя дух". Храмът има и историческо значение - оттам е минал пътят на Васил Левски.

Храмът "Св. Георги Победоносец" в село Ряхово е служел и като килийно училище

Магдалена Йорданова ни изпрати снимки на църквата "Св. Георги Победоносец" в дунавското село Ряхово, област Русе. Храмът е построен през 30- те години на XІХ век от Уста Досю. Негова паметна плоча е открита в двора на църквата с изобразена глава с криле и релефен надпис - „Дето правя черковата Уста Досю” и годините „1800-1840”.

Храмът "Св. Димитър" в село Бръшлян е бил обор в продължение на 20 г.

Юлия Шаренкова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимки на църквата "Св. Димитър" в село Бръшлян, община Малко Търново. Храмът построен около края на 15 и началото на 16 век. Църквата е ниска и схлупена. Това за били първите изиквания за строеж в миналото. Сградата е действала като храм до 1952 г.

Църквата "Св. Атанас" в Мало Конаре е вкопана 1 метър в земята

В инициативата на "24 часа"- "Снимайте църквата до вас" се включи и Стоимен Спасов, бивш кмет на с. Мало Конаре /1999 г. - 2007 г./.Поздравявам Ви за прекрасната инициатива да направите карта на българската духовност. Изпращам Ви снимки и кратък материал за църквата "Св. Атанас" в с. Мало Конаре, община Пазарджик, област Пазарджишка.

И съпругата на имама в с. Войводово дарила пари за строежа на храма "Света Петка"

В инициативата на "24 часа"- "Снимайте църквата до вас" се включи и Лилия Захариева. Тя изпрати снимки на храма "Света Петка" в с. Войводово, Хасковско. "В селото не е имало църква и през 90-те група инициативни жители от селото, сред които и моят баща, вече покойник, се заемат с идеята да направят такава.

Параклис в Мала Църква изграден само с дарения и безвъзмезден труд

От ОП "Софпроект" са ни изпратили снимки на параклиса  „Рождество на Пресвета Богородица” в  с.Мала Църква, община Самоков. Храмът е изграден и изографисан изцяло със средства от дарения и безвъзмезден труд в периода 2008 –

Църквата „Св. Вмчк Георги”е най-старата възрожденска сграда в Каварна

Атанас Димитров снима най–старата запазена възрожденска сграда в града - църквата „Св. Вмчк Георги” в Каварна. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилендричен таван. Своеобразната й архитектура и ценните икони я правят уникален паметник на културата. Според изсечения каменен надпис над южната врата храмът е бил построен през 1836 г.

Хората в Кирилово продавали дърва, за да съберат пари за строежа на църквата си (Обновена)

Мария Захариева се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимка на църквата "Кирил и Методий" в село Кирилово. Храмът е изграден благодарение на ентусизма на хората в селото. Средствата за строежа на църквата се събирали чрез продажба на дърва от общинската гора и събиране на помощи. Това стана ясно от разказа на Захариевва,

В църквата Св. Прокопий в с. Стоб се сбъдват желанията на младоженците

Веселин Вучков ни е изпратил снимки на храма "Св. Прокопий" в с. Стоб, Кюстендилско.. Църквата “Св. Прокопий” е еднокорабна, с обшит от дъски полусвод. Намира се в непосредствена близост до Стобските пирамиди. Има триреден иконостас. На северната външна стена е вграден каменен кръст, където е обозначена годината на съграждането на храма.

Храмът във Войнежа пази нетленното тяло на първия си ктитор

Надежда Томерова е снимала храма "Свети Пророк Илия" (село Войнежа, област Велико Търново). Храм "Свети Пророк Илия"е построен през 1835 г. На храмовия празник - Илинден в селото всяка година има събор. Първият ктитор на църквата  е хаджи Мильо Стоянов - дядо Мильо, пише в. "Борба". Той се заселва в балканското село Войнежа в края на XVIII век и

Вижте единствения действащ скален манастир в България

Николина Милкова от Русе ни е изпратила снимка и на единствения действащ скален манастир в България - "Свети Димитър", село Басарбово, Русенска област. Манастирът се намира в долината на река Русенски Лом, край село Басарбово, Община Русе на 10 километра от град Русе. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.

Ученици на Кольо Фичето са строили черквата в Лесичери

Николина Милкова от Русе ни е писала: Ако имате път към село Лесичери, област Велико Търново, внимание заслужава красивата и възобновена църква “Свети Арахангел Михаил”. Застанал пред фасадата й, човек лесно открива почерка на прочутия ни възрожденски строител Майстор Кольо Фичето. Причината е, че църквата е издигната от негови ученици през 1873

25 икони са изчезнали от църквата Св. Троица в Дебелт

Диян Янев ни е написал: Това са снимки от църквата Света Троица в с.Дебелт - селото където е започнало покръстването на българите и се питам как един храм на 143 г. никой не го потърси да го реставрира, как 25 икони са откраднати и как никой нищо не го интересува.  Дебелт е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.

Снимайте църквите във вашия град или село - да направим карта на вярата

“24 часа” и читателите съставят карта на вярата на българските християни - кой и как поддържа храмовете и манастирите “24 часа” предложи на читателите си да направим заедно карта на българската духовност - къде и колко църкви има в България? Призовахме читателите да снимат с телефона си храма в своя град, квартал, село.

В манастира Св. Илия в с. Чинтулово стават чудеса

Румен Митев ни е изпратил галерия от снимки на манастир Св. Илия в с. Чинтулово, Сливенско. Ето какво пише за създаването му в Уикипедия: През време на турското робство, а и до днес като светии са почитани братята Илия и Димитър. Около 1829-1830 г. сливналията дядо Киро, по прякор Савака, изградил край село Касъмово (старото име на с.

В църквата в с. Звездица има над 30 гоблени - икони

Вирджиния Нешева ни е изпратила снимки и видео от църквата в с. Звездица, окръг Варна, известна още като "Църквата с гоблените". Изпращам и клип, който съм направила за нея и за инициативата за дарение на гоблени-икони, пише ни тя. Към информацията от клипа ще добавя само, че към настоящия момент гоблените-икони в нея са повече от 30.

Църквата във Виноградец е разрушена през Априлското въстание и възстановена през 1884 г.

Владимир Гюров ни е изпратил снимки снимки от църквата "Св. Архангел Михаил". Ето какво е научил за нея: Църквата се намира в с. Виноградец (тур. Карамусал), окр. Пазарджишки. Строена е в периода 1834 г. - 1839 г. Освещавал я Пловдивският владика. По този повод има предание: За откриването на църквата заклали два вола.

До читателите: Моля изпращайте ни и снимки, и информация за църквите

За инициативата "Снимай църквата до вас" проф. д-р Панайот Панайотов ни е написал: Уважаеми Дами и Господа, Прочетох статията „Снимайте църквите ...“. Похвална инициатива! За сведение искам да Ви кажа, че за гр. Елена има написани 3 книги, където са описани всички църкви и параклиси в Елена и Еленския край. Книгите са: Славов, В., Хр.

Как се преобрази храмът "Преображение Господне"

Иван Милчев ни е изпратил снимката на камбанарията на църквата в с. Ковачево общ. Септември. Васили Сариян ни праща снимки храма Преображение Господне в София, кв. Лозенец, на 500 м. от НДК. Преди 10 години храмът беше в отчайващо състояние, пише ни той.                                                                                              

Храм се руши край Ястребино

Ето какво ни е изпратил Константин Иванов за инициативата "Снимай църквата до вас": Снимките ги направих преди две години, на път за София, от Варна. Нямам информация за храма. Отбих се, в Ястребино, воден от стари спомени за времето когато ни водеха на пионерски лагери,за да ни разказват за издевателствата на една преходна власт.

Българите в Орландо, Флорида, сами купили земята и сградата за своята църквица

Живко Кирилов ни е пратил снимки на българската православна църква "СВ.ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" в Орландо, Флорида: На снимка 1 сме ние. Зад нас, ееей там е църквата ни. Съвсем нова. Ние събрахме пари и купихме мястото и къщичката. Ние я почистихме и ремонтирахме ( снимки 2 и 5). Малка изглежда само на завистниците. Служи ни достатъчно - снимка 3.

Има и такива гледки в България

Ангел Митрев ни е пратил тези снимки само с цитат от тефтерчето на Левски към тях: Народе!!! Георги Въчев пък пита защо в Доспат няма църква. В едни от най-красивите райони на България православни българи като мен нямат възможност да спазват християнските обичаи. Защо, пише

120 изоставени храма и 50 за спешен ремонт

Каква е съдбата на 3500 църкви и манастири “Около 7000 църкви има в България, от които близо 1000 са построени след 10 ноември 1989 г. и това е показателно за силната вяра на българите.” Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него не само старите, а и дори храмове, строени след 1940 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната

Край със скъпоплатените недоказани чужденци в "Левски"! Това е една от основните задачи, които си поставят новите шефове в клуба начело с изпълнителния директор Павел Колев. "Сините" повече няма да разчитат на футболисти, предложени им от мениджъри без те да са гледани наживо. За да се спре порочната практика в най-скоро време на "Герена" ше се