Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

Притегателно място за все повече вярващи става Германският манастир “Св. Иван Рилски”, който е метох на Зографската обител в Света гора. Камбанария ще се вдигне до края на годината в обителта на 5 км от София. Заслугата не е на държавата, нито на Софийската епархия, а на частни дарители. Някои от тях са заявили,

Близката църква – един типичен български православен храм, едно уникално свещено място

Лиана Гълъбова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати подробен материал и много снимки на енорийския храм „Св. Георги Победоносец“. Ако слезем на една от отдалечените спирки на софийското метро и повървим по една от големите пресечни улици, ще стигнем до малка сгушена сред блоковете църква. Това е енорийският храм „Св.

Църквите в памет на едноименните софийски светци

Лиана Гълъбова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати подробен материал и много снимки на църкви на едноименни софийски светци. Толкова много хора у нас и по света носят името Георги и Николай и почитат паметта на великомъченик Георги Победоносец и на свети Николай Чудотворец! Но не толкова популярно днес е покровителството и

Храмът „Св. св. Петър и Павел” в Доспей се руши

Владимир Димитров се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимки на храма „Св. св. Петър и Павел” в с. Доспей, Самоковско. Храмът посветен на двамата първоапостоли св. Петър и св. Павел в Самоковското село Доспей се руши. Само на няколко километра от скикурорта Боровец, сгушено в полите на Рила се намира прекрасното село Доспей.

В рокселото Миндя храм на 75 години пред срутване

“24 часа” предлага да съставим карта на вярата на българските християни - кой и как поддържа храмовете и манастиритe. Идва Великден. За големия християнски празник нека видим какво става с православните църкви в България - мястото за общуване с Бога, мястото, където се крепят вяра, традиции, морал. Само нощем църквата в Миндя е красива,

Васил Левски е бил в храма "Св. Въведение Богородично" в с. Могилово

Александър Алексиев ни изпрати снимки на църквата "Св. Въведение Богородично" в село Могилово, област Стара Загора. Тя се намира в центъра на селото и по думите на Александър, "някога е била мястото, където хората са посрещали всички празници и са обединявали своя дух". Храмът има и историческо значение - оттам е минал пътят на Васил Левски.

Храмът "Св. Георги Победоносец" в село Ряхово е служел и като килийно училище

Магдалена Йорданова ни изпрати снимки на църквата "Св. Георги Победоносец" в дунавското село Ряхово, област Русе. Храмът е построен през 30- те години на XІХ век от Уста Досю. Негова паметна плоча е открита в двора на църквата с изобразена глава с криле и релефен надпис - „Дето правя черковата Уста Досю” и годините „1800-1840”.

Храмът "Св. Димитър" в село Бръшлян е бил обор в продължение на 20 г.

Юлия Шаренкова се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимки на църквата "Св. Димитър" в село Бръшлян, община Малко Търново. Храмът построен около края на 15 и началото на 16 век. Църквата е ниска и схлупена. Това за били първите изиквания за строеж в миналото. Сградата е действала като храм до 1952 г.

Църквата "Св. Атанас" в Мало Конаре е вкопана 1 метър в земята

В инициативата на "24 часа"- "Снимайте църквата до вас" се включи и Стоимен Спасов, бивш кмет на с. Мало Конаре /1999 г. - 2007 г./.Поздравявам Ви за прекрасната инициатива да направите карта на българската духовност. Изпращам Ви снимки и кратък материал за църквата "Св. Атанас" в с. Мало Конаре, община Пазарджик, област Пазарджишка.

И съпругата на имама в с. Войводово дарила пари за строежа на храма "Света Петка"

В инициативата на "24 часа"- "Снимайте църквата до вас" се включи и Лилия Захариева. Тя изпрати снимки на храма "Света Петка" в с. Войводово, Хасковско. "В селото не е имало църква и през 90-те група инициативни жители от селото, сред които и моят баща, вече покойник, се заемат с идеята да направят такава.

Параклис в Мала Църква изграден само с дарения и безвъзмезден труд

От ОП "Софпроект" са ни изпратили снимки на параклиса  „Рождество на Пресвета Богородица” в  с.Мала Църква, община Самоков. Храмът е изграден и изографисан изцяло със средства от дарения и безвъзмезден труд в периода 2008 –

Църквата „Св. Вмчк Георги”е най-старата възрожденска сграда в Каварна

Атанас Димитров снима най–старата запазена възрожденска сграда в града - църквата „Св. Вмчк Георги” в Каварна. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилендричен таван. Своеобразната й архитектура и ценните икони я правят уникален паметник на културата. Според изсечения каменен надпис над южната врата храмът е бил построен през 1836 г.

Хората в Кирилово продавали дърва, за да съберат пари за строежа на църквата си (Обновена)

Мария Захариева се включи в инициативата на "24 часа" като ни изпрати снимка на църквата "Кирил и Методий" в село Кирилово. Храмът е изграден благодарение на ентусизма на хората в селото. Средствата за строежа на църквата се събирали чрез продажба на дърва от общинската гора и събиране на помощи. Това стана ясно от разказа на Захариевва,

В църквата Св. Прокопий в с. Стоб се сбъдват желанията на младоженците

Веселин Вучков ни е изпратил снимки на храма "Св. Прокопий" в с. Стоб, Кюстендилско.. Църквата “Св. Прокопий” е еднокорабна, с обшит от дъски полусвод. Намира се в непосредствена близост до Стобските пирамиди. Има триреден иконостас. На северната външна стена е вграден каменен кръст, където е обозначена годината на съграждането на храма.

Храмът във Войнежа пази нетленното тяло на първия си ктитор

Надежда Томерова е снимала храма "Свети Пророк Илия" (село Войнежа, област Велико Търново). Храм "Свети Пророк Илия"е построен през 1835 г. На храмовия празник - Илинден в селото всяка година има събор. Първият ктитор на църквата  е хаджи Мильо Стоянов - дядо Мильо, пише в. "Борба". Той се заселва в балканското село Войнежа в края на XVIII век и

Вижте единствения действащ скален манастир в България

Николина Милкова от Русе ни е изпратила снимка и на единствения действащ скален манастир в България - "Свети Димитър", село Басарбово, Русенска област. Манастирът се намира в долината на река Русенски Лом, край село Басарбово, Община Русе на 10 километра от град Русе. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.

Ученици на Кольо Фичето са строили черквата в Лесичери

Николина Милкова от Русе ни е писала: Ако имате път към село Лесичери, област Велико Търново, внимание заслужава красивата и възобновена църква “Свети Арахангел Михаил”. Застанал пред фасадата й, човек лесно открива почерка на прочутия ни възрожденски строител Майстор Кольо Фичето. Причината е, че църквата е издигната от негови ученици през 1873

25 икони са изчезнали от църквата Св. Троица в Дебелт

Диян Янев ни е написал: Това са снимки от църквата Света Троица в с.Дебелт - селото където е започнало покръстването на българите и се питам как един храм на 143 г. никой не го потърси да го реставрира, как 25 икони са откраднати и как никой нищо не го интересува.  Дебелт е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас.

Снимайте църквите във вашия град или село - да направим карта на вярата

“24 часа” и читателите съставят карта на вярата на българските християни - кой и как поддържа храмовете и манастирите “24 часа” предложи на читателите си да направим заедно карта на българската духовност - къде и колко църкви има в България? Призовахме читателите да снимат с телефона си храма в своя град, квартал, село.

В манастира Св. Илия в с. Чинтулово стават чудеса

Румен Митев ни е изпратил галерия от снимки на манастир Св. Илия в с. Чинтулово, Сливенско. Ето какво пише за създаването му в Уикипедия: През време на турското робство, а и до днес като светии са почитани братята Илия и Димитър. Около 1829-1830 г. сливналията дядо Киро, по прякор Савака, изградил край село Касъмово (старото име на с.

В църквата в с. Звездица има над 30 гоблени - икони

Вирджиния Нешева ни е изпратила снимки и видео от църквата в с. Звездица, окръг Варна, известна още като "Църквата с гоблените". Изпращам и клип, който съм направила за нея и за инициативата за дарение на гоблени-икони, пише ни тя. Към информацията от клипа ще добавя само, че към настоящия момент гоблените-икони в нея са повече от 30.

Църквата във Виноградец е разрушена през Априлското въстание и възстановена през 1884 г.

Владимир Гюров ни е изпратил снимки снимки от църквата "Св. Архангел Михаил". Ето какво е научил за нея: Църквата се намира в с. Виноградец (тур. Карамусал), окр. Пазарджишки. Строена е в периода 1834 г. - 1839 г. Освещавал я Пловдивският владика. По този повод има предание: За откриването на църквата заклали два вола.

До читателите: Моля изпращайте ни и снимки, и информация за църквите

За инициативата "Снимай църквата до вас" проф. д-р Панайот Панайотов ни е написал: Уважаеми Дами и Господа, Прочетох статията „Снимайте църквите ...“. Похвална инициатива! За сведение искам да Ви кажа, че за гр. Елена има написани 3 книги, където са описани всички църкви и параклиси в Елена и Еленския край. Книгите са: Славов, В., Хр.

Как се преобрази храмът "Преображение Господне"

Иван Милчев ни е изпратил снимката на камбанарията на църквата в с. Ковачево общ. Септември. Васили Сариян ни праща снимки храма Преображение Господне в София, кв. Лозенец, на 500 м. от НДК. Преди 10 години храмът беше в отчайващо състояние, пише ни той.                                                                                              

Храм се руши край Ястребино

Ето какво ни е изпратил Константин Иванов за инициативата "Снимай църквата до вас": Снимките ги направих преди две години, на път за София, от Варна. Нямам информация за храма. Отбих се, в Ястребино, воден от стари спомени за времето когато ни водеха на пионерски лагери,за да ни разказват за издевателствата на една преходна власт.

Българите в Орландо, Флорида, сами купили земята и сградата за своята църквица

Живко Кирилов ни е пратил снимки на българската православна църква "СВ.ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" в Орландо, Флорида: На снимка 1 сме ние. Зад нас, ееей там е църквата ни. Съвсем нова. Ние събрахме пари и купихме мястото и къщичката. Ние я почистихме и ремонтирахме ( снимки 2 и 5). Малка изглежда само на завистниците. Служи ни достатъчно - снимка 3.

Има и такива гледки в България

Ангел Митрев ни е пратил тези снимки само с цитат от тефтерчето на Левски към тях: Народе!!! Георги Въчев пък пита защо в Доспат няма църква. В едни от най-красивите райони на България православни българи като мен нямат възможност да спазват християнските обичаи. Защо, пише

120 изоставени храма и 50 за спешен ремонт

Каква е съдбата на 3500 църкви и манастири “Около 7000 църкви има в България, от които близо 1000 са построени след 10 ноември 1989 г. и това е показателно за силната вяра на българите.” Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него не само старите, а и дори храмове, строени след 1940 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Филм за изверга Костадин Костов, претрепал по особено жесток начин съпругата си Гергана, засне британската телевизия "Скай". Документалното видео е част от поредицата "Как залових убиец" на телевизията. Серията за българския касапин е излъчена преди няколко дни. В нея телевизионният екип проследява минута по минута работата на десетките ченгета от

Голямата звезда на "Левски" Габриел Обертан плаши здраво тима на "Лудогорец". Двата претендента за титлата излизат в директен сблъсък днес. Мачът е от 20,00 часа на стадион "Лудогорец Арена". В Разград се очертава да бъде като на война. Цената е висока - първото място в Първа професионална лига. "Сините" от София са водачи в класирането с две

16-годишната Нора Недкова връхлетяла като ураган шоумена Киро Скалата. Скандалната Мис Плеймейт искала да се докосне до хайлайфа още на млади години и търсела всяка възможност за изява под прожекторите. Красавицата използвала всички женски хитрости, за да се хареса на бившия участник във "ВИП брадър".