Делото "Октопод" не стигна до ВКС, Алексей Петров окончателно невинен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10001631 www.24chasa.bg
Алексей Петров

Прокуратурата не е протестирала второинстанционната присъда на Алексей Петров по делото "Октопод" и така сагата приключва за тримата оправдани, показа проверка на "24 часа"

Специализираният наказателен съд оправда Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов по няколко обвинения и осъди условно Марчело Джотолов и Янко Попов за изнудване на бивш полицай. Втората инстанция -  Апелативният специализиран наказателен съд, е потвърдила присъдата на първата. След това прокуратурата не е протестирала пред ВКС. Осъдените условно обаче обжалват.

Това е едно от трите дела, които започнаха след шумната акция през февруари 2010 година. Т. нар. "Голям Октопод" не стигна до съда. По него беше обвиняем и Пламен Стоянов-Дамбовеца, а разследването беше за източването на "Кремиковци". Обвиненията по големия октопод бяха свалени. 

"Нежния Октопод" за сводничество още е на първа инстанция в Специализирания наказателен съд. 

"Малкия Октопод", който окончателно приключи с липсата на протест пред ВКС, беше за изнудвания отпреди повече от 20 г. По същия начин прокуратурата се отказа да протестира и оправдателните присъди за Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото "EVN". 

Докато делото "Октопод" течеше първо в градския съд, а после в Специализирания, повечето обвиняеми и подсъдими осъдиха България в Страсбург заради арестите, свидетели починаха, други промениха показанията си. 

Срещу Алексей Петров започна и още едно дело - за пране на пари от работата му като консултант по окрупняване на мобилни мрежи в страната. По него също беше оправдан през 2017 г.