Безос излита в космоса само с брат си, тийнейджър и 82-годишна жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/10002016 www.24chasa.bg
Джеф Безос СНИМКА: РОЙТЕРС

Когато компанията "Блу ориджин" за първи път изпрати хора към космоса във вторник, основателят й Джеф Безос ще бъде в екипажа, съобщи БТА,  цитирайки Асошиейтед прес.

В полета от Западен Тексас обаче няма да участват пилоти и инженери, а само Безос, брат му, 82-годишна авиаторка и тийнейджър турист.

Капсулата е напълно автоматизирана за разлика от самолета на "Върджин галактик" на Ричард Брансън, който бе управляван от двама пилоти при полета преди седмица.

Съветът на Брансън е "просто се облегни, отпусни се, гледай през прозореца и попивай гледката" - това каза той в "Късното шоу на Стивън Колбер".

 Безос казва, че е финансирал космическата компания, като продал акции в "Амазон" за един милиард долара. Той се запалил по космоса още на 5-годишна възраст, когато гледал кацането на Луната на 20 юли 1969 г. на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин.

Безос, който е на 57 години, притежава в. "Вашингтон пост" и се оттегли като изпълнителен директор на "Амазон". Миналата седмица той дари 200 милиона щатски долара на института "Смитсониън", за да се ремонтира Националния музей за авиация и космос и да се създаде към него образователен център. "Човек се променя, когато види Земята от космоса. Променя се отношението ни с тази планета, с човечеството. Това е нещо, което съм искал да направя през целия си живот", каза Джеф Безос.

Той лично е поканил двама души на борда на "Ню Шепард" за полета - 50-годишния си брат Марк и авиаторката Уоли Фънк. Тя е на 82 години и ще стане най-възрастният човек, летял в космоса. Фънк е сред 13-те жени-пилоти от програмата "Меркурий 13", в която група жени преминават през същите тестове като кандидат-астронавти на НАСА, подбрани за първия полет на американец в космоса, но не били допуснати до полет заради пола си. "Най-сетне!", възкликва тя, когато научава, че й предлагат участие в полета на Безос.

С тях ще е и Оливър Дамен от Нидерландия, на 18 години, който пък ще стане най-младият човек, отправил се към космоса. Баща му, който е финансист, наддава в търга, организиран от Безос през юни, но се оттегля, когато цената започва да расте много. Победителят в търга плати 28 милиона долара, но пожела да се включи в по-късен полет.

От компанията не разкиват колко струва билетът на младежа, който ще бъде студент от есента.