Професор от Стара Загора разработи технология, която ще спаси ТЕЦ-овете на въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/10002046 www.24chasa.bg
Проф. Жеко Ганев от Стара Загора разкри пред журналисти ДНЕС идеите си как екологично може да бъде удължен животът на топлоцентралите на въглища в комплекса "Марица изток", без да бъде променян досегашният им начин на работа. Снимка: Ваньо Стоилов

Вместо да се съхраняват в земята, въглеродните двуокиси ще се улавят и преработват в полезни вещества

Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни двуокиси, които отделят топлоцентралите в комплекса "Марица изток" при работата си с въглища, могат да се улавят и преобразуват в полезни вещества. Такава технология предлага професорът от Стара Загора Жеко Ганев. Спред него, тя може да се прилага, без да се променя нищо от досегашния начин на работа на тецовете и без да се съкращава персоналът в тях.
"Според моята технология отделяните въглеродни двуокиси ще се преработват във въглеродни окиси, които с помощта на водород ще се превръщат в метан. С него ще се задвижват нови, газови турбини за производство на електричество, които ще работят заедно с досегашните парови турбини на въглища. При това положение сегашните сероочистки стават излишни", обясни ученият на пресконференция днес. На нея присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, които подкрепят проекта.

Изчисленията на проф. Ганев показват, че цената на тока от новите газови турбани на метан ще бъде 12 стотинки на киловатчас, а сегашната цена от 8,5-9 стотинки от паровите турбини ще остане, тъй като и те ще продължат да се въртят от енергията, добивана с въглища.
По думите на проф. Ганев, пилотна инсталация на проекта му може да се изгради в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" за 15 месеца в мащаб 1:20 и ще струва 10 милиона лева. Тя ще бъде разположена веднага след пещите за въглища и ще улавя вредите газове от тях.

"Целта е да убедим правителството, което и да е то, в ефективността на този проект, за да бъде включен той за финансиране в българските преджожения към Плана за възстановяване и устойчивост. А като начало да осигурим чрез БЕХ тези 10 милиона лева, за да бъде изградена пилотната инсталация", каза кметът Живко Тодоров.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, България и без това закъсня да предаде предложенията си в Брюксел и няма да е фатално, ако се отдели време да бъде проучена и тази идея. И без това синдикатът настоява за доработката на сегашните предложения към плана. Зад идеята твърдо застават и синдикатите от ТЕЦ "Марица изток 2", защото при реализацията й, за разлика от минаването на централата от въгища на газ, персоналът и работните места ще бъдат запазени без съкращения.

Димитров припомни, че засега сред българските предложения към Плана за възстановяване и устойчивост, които се отнасят до комплекса "Марица изток", са свързването на топлоцентарите с газопреносната мрежа на страната и изграждането на нова парогазова мощност - два енергоблока с обща мощност 1000 мегавата, площадката за коята не е уточнена. Предложението за улавянето и съхранението на въглеродните двуокиси в земните недра обаче е отпаднало, за него били предвидени около 230 милиона лева. Според проф. Ганев, ако неговата технология се приеме, изграждането й към всеки блок ще струва между 95 и 105 милиона лева и това ще удължи живота на ТЕЦ "Марица изток 2", като бъдат спазени всички еконорми, без да се променя начинът, по който работи сега централата. Ще се запазят работните места и в мини "Марица изток".