"Чинията" на Бузлуджа вече със статут на културна ценност с национално значение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10002189 www.24chasa.bg
Бившият Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа получи днес дългочаканият статут на недвижима културна ценност с национално значение. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Международна конференция в Казанлък на 22 и 23 юли ще обсъжда съдбата на монумента

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата реши днес бившият Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, известен и като "чинията" заради причудливата си архитектурна форма, да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това съобщиха от община Казанлък.

Този статут, за който общината и областната управа в Стара Загора настояват от дълго време, осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата, и не само нея, в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност.

В заседанието, свикано със заповед на културния министър, от страна на община Казанлък участие взеха главният архитект Георги Стоев и директорът на Историческия музей "Искра" в града д-р Момчил Маринов.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на "противоречивото" културно наследство. За него полага грижи фондация "Проект Бузлуджа".

Досегашните резултати от реализацията на нейния "План за опазване и управление на паметника Бузлуджа" ще бъдат представени и обсъдени в рамките на международна конференция под надслов "В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантни обекти". Тя ще се проведе на 22 и 23 юли в Казанлък под потранажа на кмета на града Галина Стоянова.

А на 23, 24 и 25 юли т. г. едно от най-красивите места в Балкана - Историческа поляна на връх Бузлуджа, ще се оживи с много музика, култура и забавления. Събитието е наречено "Open Buzludzha Fest", а сред изпълнителите са Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и много други любими музиканти. То е своеборзната кулминация на представянето на Плана за опазване и управление на паметника Бузлуджа. Това съобщи за "24 часа" ръководителят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова. Голямата цел на фондацията е с помощта на специалисти и от чужбина да бъде консервиран и отворен за посещения от туристи някогашният Дом-паметник на БКП на върха.

Организаторите, които имат подкрепата на община Казанлък и на много доброволци, обещават едно приключение, което обединява желанието за слънце, планина, музика, културно наследство, вкусна храна и любопитни дейности в рамките на един запомнящ се летен уикенд. За улеснение на зрителите в района ще има и специално изграден палатков лагер.

Събраните по време на фестивала средства от входни билети ще бъдат използвани за опазването на външния кръг от мозайките в "чинията", за което са нужни общо 64 хиляди лева. Миналата есен успешно бе изградено защитно съоръжение над мозайките от вътрешния кръг и за първи път от години те "преживяха" успешно зимата, без повече да се рушат.