България и още 6 страни стопират битката на ЕС за климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10003809 www.24chasa.bg
Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен (в средата) представя новите предложения за климата в компанията на вицепрезидента за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс и еврокомисарите по транспорта Адина Вълян, по икономиката Паоло Джентилони и по енергериката Кадри Симсон (от ляво на дясно). СНИМКА: РОЙТЕРС

Историческият опит на Брюксел да се справи с изменението на климата е изправен пред стена на противопоставяне при седем правителства от общността, сред които и България. Причината за недоволството са плановете на ЕС, които биха ударили доходите на домакинствата с по-високи разходи за енергия, съобщава британският Financial Times.

Бизнес изданието отбелязва, че законодателите на ЕС са заявили, че опитите на ЕК да разшири обхвата на схемата за търговия с емисии до най-замърсяващите сектори на икономиката, като автомобилите и сградите, са изложени на риск, тъй като държавите-членки се противопоставят, а и схемата ще принуди най-бедните да плащат повече.

Франс Тимерманс, вицепрезидент на Комисията, отговарящ за Зелената сделка, смята, че мерките са необходими, за да се "определи цена на въглеродните емисии и премия за декарбонизацията".

"Нашите настоящи инструменти не правят достатъчно. Ако не се борим с климатичната криза, ще водим войни за вода и храна.", каза той.

Правителствата на някои от най-големите държави се противопоставиха и поставиха под въпрос достойнствата на разширяването на системата за покриване на емисиите от автомобилния транспорт и отоплението при сградите. Аргументите за това са, че ще има "регресивен" ефект върху онези жители, които не могат финансово да си позволят по-зелени алтернативи.

Франция, Испания, Италия, Унгария, Латвия, Ирландия и България изразиха загриженост относно въздействието върху гражданите на среща на посланиците на ЕС в сряда, когато бяха информирани след освобождаването на плановете, казаха дипломати пред FT.