Петър Витанов: Няма човек в БСП, който да е доволен от изборния резултат. Необходими са сериозни реформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10004106 www.24chasa.bg

БСП ще направи сериозна оценка на изборните резултати, защото няма социалист, който да е доволен от мястото, което избирателят отреди на партията. В тези избори имаше важна новина – Бойко Борисов загуби за първи път от 2009-а година. Раздялата с него обаче ще е дълга  мъчителна. Това каза евродепутатът и член на Националния съвет на БСП Петър Витанов в по БНТ.

Витанов коментира и позицията на БСП, след като Слави Трифонов обяви състава на първия си кабинет. „Смятам, че БСП постъпи правилно, като не подкрепи първия кабинет, предложен от „Има такъв народ“. От една страна заради ултимативния тон, но по-важното заради сериозното разминаване в политиките. Ние имаме ясни приоритети и те са свързани със социалните дейности. Не са свързани нито с концесиониране, нито с приватизация“, коментира Витанов.

„Цял месец обикалях страната и на базата на многобройните срещи ще ви кажа, че ми се иска България да се върне в космонавтиката, но никой не ме пита нито за Белка, нито за Стрелка или дали ще изстрелваме македонец в Космоса. Хората питат за цената на лекарствата, пенсиите, за огромните неравенства, които се задълбочават“, каза още Витанов.

Според него, ако „Има такъв народ“ предложи нов състав на правителство и ако сред приоритетите му са и политиките на БСП, партийното ръководство ще има шанс да преосмисли своята подкрепа. Но не на цената на постове, а в името на връщането на демокрацията, законността и за да бъдат възстановени институциите.

Витанов коментира и ситуацията в БСП. „В момента няма човек в БСП, който да е доволен от изборния ни резултат и съм убеден, че тези въпроси ще намерят своето решение на нашия партиен форум в края на седмицата. Там ще си говорим за мерките, които трябва да предприемем, за да може БСП да се превърне в атрактивна за младите хора партия. Виждате какви социални движения има в цяла Европа. БСП не може да бъде встрани от тях“, коментира още Витанов.

Според него в изминалите избори е имало три големи новини. „Първото и най-важно нещо е, че за първи път от 2009-а година Борисов губи избори. Но по-важното е, че страхът си тръгва. В кампанията обикалях страната и се срещах с хора от бизнеса, индустрията, академичната общност, нещо, което преди това беше невъзможо.

Второто, което се видя, е, че раздялата с политическа партия ГЕРБ ще бъде тежка, дълга и продължителна. И поради конфигурацията, която се създаде след изборите и заради голямата фрагментация, които изисква най-малко 4 партии, за да е възможно управление. И заради желанието на ГЕРБ да се върне на власт с комичните си всекидневни пресконференции.

Третата новина е разочароващото представяне на БСП. Всеки един от нас смяташе, че мястото на БСП е там, където сега е „Има такъв народ“. Защото в продължение на години ние сме единствената институционална опозиция, която нито за миг не се изкуши да влезе в коалиция или да приеме постове от ГЕРБ“, каза още Витанов.

„За мен БСП е семейство и е важно този анализ да бъде направен в семейна среда или на националните ни форуми. Така че това, което мисля, ще кажа първо там. Но БСП има нужда от съществени реформи“, уточни още той.

По отношение на Плана за възстановяване и развитие Петър Витанов обърна внимание, че България е една от последните държави, които ще го внесе. Според него в плана на предишното правителство е имало съществена необходимост от корекции заради липсата на мерки, свързани с енергийния преход, както и за сериозни планове в сферата на транспорта или туризма. Той се надява тези приоритети да са заложени в документа, който ще внесе служебният кабинет.