Пън Лиюен участва във форума за образованието на жените и намаляването на бедността в рамките на ШОС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10004597 www.24chasa.bg
СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Днес съпругата на китайския председател Си Дзинпин и специален пратеник на ЮНЕСКО за образованието на момичетата и жените Пън Лиюен във видео реч на форума за образованието на жените и намаляването на бедността в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) заяви, че получаването на образование и придобиването на умения дават на жените възможност да се избавят от бедността, предава Радио Китай.

"След неуморни усилия Китай постигна окончателна победа в борбата с бедността. Чрез редицата мерки на жените в страната бяха гарантирани равни права за получаване на образование и те дадоха своя принос в усилията за изкореняването на крайната бедност. С помощта на плана с мотото „Пролетни пъпки“ повече от 3 милиона момичета от бедни семейства успяха да получат дипломи“, каза Пън Лиюен.

Тя добави, че в момента в света все още има 435 милиона жени, които живеят в бедност. През последните 20 години след основаването на ШОС непрекъснато се обменят мнения за развитието на жените и се придвижва сътрудничеството в различни области. „Ние трябва да продължим със сътрудничеството в областта на образованието и намаляването на бедността, за да може повече жени да се възползват от възможностите за развитие и кариера“, каза още Пън Лиюен.