Уволненият шеф на АПИ издал заповедта за спирането на ремонтите в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/10004933 www.24chasa.bg
Апостол Минчев КАДЪР: БНТ

Писмото, с което уволненият вече председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев е поискал да се спрат всички ремонти по пътищата, е с дата 19 юли и е изпратено до началниците на всичките 28 областни пътни управления в страната, научи "24 часа".

В писмото, с чийто текст редакцията на "24 часа" разполага, пише следното: "Да бъдат преустановени всички ремонтни дейности по пътищата в повереното ви областно управление до второ нареждане". Няма мотиви, нито се уточнява да се спрат ли плащанията, на кои фирми да се спрат и какво следва. 

Освен това пътни експерти отбелязаха, че голям част от ремонтите се възлагат на съответната фирма, която е спечелила обществена поръчка да поддържа всички пътища в съответната област. Тези договори са 4-годишни и повечето от тях са в сила и нито изтичат в момента, нито предстои да изтекат. Плащанията по тях се извършват регулярно - всеки месец, като преди това фирмите трябва да представят в съответното областно пътно управление фактурите за извършените дейности. 

Според регионалната министърка Виолета Комитова (виж тук) тя е имала среща с Апостол Минчев в понеделник, но той нищо не й бил казал за спирането на ремонтните дейности, а тя научила за това от обаждания на много кметове и фирми. При положение, че заповедта е издадена в същия ден обаче е силно съмнително информацията да е стигнала толкова бързо до кметовете и фирмите, че те да почнат да се обаждат в министерството.