"По света и у нас" на 61 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/10005940 www.24chasa.bg
Марина Матева и Даниел Михайлов са една от двойките, които водят централната емисия "По света и у нас". СНИМКА: БНТ

Най-популярната емисия новини - "По света и у нас" на БНТ, навършва днес, 20 юли, 61 години от първото си излъчване в ефира.

От 1960 г. емисиите "По света и у нас" запазват името си непроменено, а водещите се превръщат в еталон за подражание на поколения зрители и свои колеги. Днес централните новини се водят от двете екранни двойки - Аделина Радева и Спас Кьосев и Марина Матева и Даниел Михайлов.

Зад новините на БНТ стои екипната работа на журналистите от нюзрума с най-високо обществено доверие. Това сочат изследванията на независимия институт "Ройтерс", според които БНТ е телевизията, заемаща първо място (70% от аудиторията).

Рейтингите на ГАРБ отбелязват, че за тв сезона септември 2020 г. - юни 2021 г. новинарските емисии "По света и у нас" бележат ръст на гледаемостта с 35,7% спрямо същия период за миналата година във възрастова група на аудиторията 18-34 г. Същевременно ръстът на гледане на новинарската емисия в 18,00 ч за посочените периоди и аудитория е 59,6%, а за емисиите в 20,00 часа - 31,4%.

"Високите резултати ме радват, но не ме изненадват, защото зная какви професионалисти работят в БНТ. Благодарен съм им за усилията и се радвам, че и зрителите го оценяват," казва по повод рождения ден генералният директор Емил Кошлуков. Той добавя: "За екипа на БНТ това беше изключително интензивна и натоварена година. Смея да кажа, че в последните седмици направихме и невъзможното, за да предложим на зрителите пълна информация - отразихме всичко около изборите, заедно с това излъчихме и UEFA EURO 2020, както и инициативата "Три морета". Паралелно работим по новия тв сезон и дигиталните проекти на БНТ, които са иновативни и се приемат много добре от потребителите."