Защо в Русия COVID взема 100 пъти повече жертви, отколкото в Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10006145 www.24chasa.bg
Стотици хора продължават да се редят на опашки, за да се ваксинират в Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

След като се провали в доброволното ваксиниране, Москва сега го прави задължително

През миналия август Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19. Оттогава успя да произведе още три, но продължава да е сред най-тежко засегнатите от пандемията. Дневният брой на починалите е трайно над 700 през последната седмица, а на новозаразените около 24 хиляди.

Властите обясняват, че това се дължи на новия по-силно заразен делта-вариант, но техни критици смятат, че истинската причина е слабата ваксинационна кампания, която е следствие от липсата на доверие към водената от властите коронавирусна политика. И вероятно са прави, тъй като друга, силно поразена от делта варианта страна - Великобритания,

има между 6

и 50 починали

от COVID на ден

през последната седмица, и то при 40-50 хиляди новозаразени. При това Обединеното кралство стартира ваксинационната си кампания няколко месеца по-късно, и то също с векторна ваксина, каквато е и руската “Спутник V”. Но ако разработеният в Оксфорд препарат на “АстраЗенека” продължава да се радва на прием на Острова въпреки отхвърлянето му от доста други страни заради съмненията, че предизвиква съсиреци, то нещата със “Спутник V” не изглеждат точно така на родна почва.

До момента

Русия е

ваксинирала

напълно 14,2%

от населението

си от 146 млн. души, като големи градове, включително столицата Москва, прибягнаха до задължителна ваксинация на някои професии, за да ускорят процеса. Това доведе до черен пазар на ваксинационни сертификати и до още по-голямо разпалване на антиваксърски настроения.

Проучвания показват, че 54% от руснаците не искат да се ваксинират, като основната причина за това е, че не вярват в предлаганите им местни препарати. Кремъл обаче не предвижда да разрешава внос на коронавирусни ваксини - нещо, което Лондон много бързо направи след появата на съмнения около “АстраЗенека”. Британските власти предлагат германско-американската на “Пфайзер”/“Байонтек” и американските “Модерна” и “Джонсън”, за да гарантират на по-младото си население, че не се подлага на излишен риск, получавайки защита срещу коронавирус.

Към момента 54% от 67-милионното население на Великобритания е напълно ваксинирано, като при най-уязвимата възрастова група на пенсионерите процентът даже е 90. Това позволи на Англия да премахне от понеделник всички коронавирусни ограничения, да отвори нощните заведения, които не са работили повече от година и да обяви носенето на маски в магазините и градския транспорт само за препоръчително. И това на фона на прогнози, че

броят на

новозаразените

може да

достигне до

200 000 дневно

в средата на август.

Властите обаче смятат, че благодарение на високия процент ваксинирани е прекъснатавръзката между заразяването и смъртността. Далеч по-малко хора се нуждаят от интензивно болнично лечение, което позволява да се поеме известна доза риск по пътя към свободата. Ако не го направим сега, вероятно никога няма да успеем да се върнем към нормален начин на живот, обяви британският премиер Борис Джонсън. По ирония на съдбата се наложи той да прекара първия ден от свободата на Англия от COVID в карантина заради среща със здравния министър Саджид Джавид, който даде положителен тест, въпреки че е напълно ваксиниран. Първоначално

Джонсън

опита да се

измъкне от

задължителната

10-дневна

изолация

заради контакт със заразен, включвайки се в пилотна програма за ежедневно тестване, но бързо се отказа заради критики, че се прилага двоен стандарт по отношение на политиците и гражданите. Всъщност посланието на британските управляващи по време на пандемията, че всички са в една лодка, до голяма степен предопредели и успешната ваксинационна кампания. Бяха създадени правила и график, който важеше за всички, включително за членовете на кралското семейство и правителството. Самата кралица Елизабет II винаги носеше маска и бе ваксинирана, когато дойде нейният ред по възрастов показател.

Нещо, което, за съжаление, не може да се каже за Русия.

“Владимир Путин

дълго време

отказваше да се

ваксинира

и нито веднъж по време на пандемията не се появи на публично място с маска. Хората може да бъдат обвинявани в невежество и безотговорност, но по-голяма е вината на правителството - за него бе по-важно Русия да е първата страна, която има готова ваксина, отколкото да я изпробват надеждно. То манипулираше статистическите данни с пропагандни методи. Започна да дискредитира чуждите ваксини, като по този начин подкопа доверието към самата имунизация”, казва журналистът от “Ехото на Москва” Александър Плюшчев пред “Дойче веле”.

Според учени към момента Русия е постигнала 60% колективен имунитет срещу коронавируса, но

това не е

достатъчно,

за да спре

разпространението

на заразата

от само себе си. “Това не е ниво, което ни позволява да въздъхнем с облекчение, но прави процеса по-управляем”, казва Арег Тотолян от Института по епидемиология в Санкт Петербург.

Така че масовото ваксиниране продължава да е належаща задача, която, изглежда, в Русия няма как да се случи вече по пътя на убеждението, както стана във Великобритания. Затова 60% от държавните служители и работещите в сектора на услугите в Москва получиха предупреждение, че трябва да приемат инжекция срещу COVID, иначе са заплашени от уволнение.

“Ситуацията остава изключително напрегната. Темпото на разпространение на вируса леко се забавя, но въпреки това броят на заразените продължава да расте”, обяви руският здравен министър Михаил Мурашко.