Димитър Ганев: Протестните партии ще се разберат, никой не иска нови избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/10006767 www.24chasa.bg
Политологът Димитър Ганев

Протестните партии ще се разберат, ако се предложи кабинет той ще мине, виждам силна коалиция с огромно мнозинство в това НС, което не иска бързи парламентарни предсрочни избори. Това заяви политологът Димитър Ганев в предаването "Референдум "в ефира на БНТ.

По думите му ако ИТН втори път хвърли кърпата, ще излезе въпросът "Така докога?"

Ганев беше категоричен, че ако се стигне до нови избори, ГЕРБ пак няма как да управлява и пак ще бъде в опозиция, при БСП доверието ерозирало, както и при ДПС. За Демократична България дори да вдигне резултатата си, пак няма да промени коренно ситуацията, смята политологът. А при нови избори формацията на Манолова можело и да не влезе в парламента.

По думите му това е конфигурация от партии, които не искат нови избори. Трите протестни формации няма да са достатъчни, интересният въпрос е кой ще е четвъртият?, добави Ганев. 

Според него вероятният развой на събитията е да се формира ядро на кабинет, който ще бъде подкрепен и ще представи приоритети и персонален състав. Ако бъде представен и трите партии се договорят за общ кабинет, подкрепа ще се намери, казва Ганев. Това не означава обаче, че ако се формира определено мнозинство в деня на гласуването на този кабинет, това мнозинство ще бъде такова в продължение на месеци или години. По думите му за различните законови промени ще има различни мнозинства от трите протестни партии и БСП, за други инициативи ще намират подкрепа пък от ДПС. След 6 месеца може да осъмнем и да видим закон, подкрепен от ИТН и ГЕРБ, не изключва и този вариант Ганев.

Политологът прогнозира, че трите формации ще се разберат, но проблемът ще дойде след това. Първият проблем е, че те нямат мнозинство, а след това проблемите ще идват в оперативното управление и в това кой с каква скорост иска определен въпрос да се движи. Това ще създава проблеми, а не големите въпроси като съдебната реформа - никоя от партиите няма да е против нея, защото това ще означава да се простреля политически в крака.

По думите му консервативно-либералното противопоставяне вече е по-актуално от това дали са партиите са позиционирани в ляво или дясно. Ако се погледне обаче икономическата политика, ИТН са по-скоро с дясна философия, но мнозинство за промяна на данъци в това Народно събрание нямало и не може да се очаква плоският данък да бъде заменен с прогресивен, казва Ганев.