Елена Йончева ще води делегацията на мониторинговата група на Европарламента у нас през септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10007213 www.24chasa.bg
Елена Йончева

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група на Европейския парламент по време на мисията ѝ у нас в края на септември, съобщи "Хоризонт".

ЕП предлага да изпрати в България проверка за усвояването на евросредствата. Групата наблюдава демокрацията и върховенството на закона в България и е към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.

Йончева поясни, че тя ще се запознае със ситуацията на място, както и ще види какво се предприема за отстраняването на големите проблеми по върховенството на закона.

Евродепутатката смята, че този път ще бъде създадено редовно правителство, няма да се стигне до предсрочни избори наесен и затова посещението ще се осъществи.

Заедно с Йончева в България ще бъде и евродепутатката от същия алианс Катарина Барли.

В средата на юли председателят на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол Моника Холхаймер (ЕНП) предложи евродепутати да пътуват до България за проверка на място за усвояването на европейския бюджет. Тя направи това предложение на заседание на парламентарната комисия, на което бяха обсъдени наложените от САЩ санкции срещу български граждани по закона "Магнитски".

Холхаймер поясни, че евродепутатите биха искали да се уверят в правилното използване на европейските средства и в нуждата от законодателни промени, за да се избегнат злоупотреби. "От известно време сме загрижени, че може да има измами със средства от ЕС и намеса от чужди държави като Русия и Турция", добави тя.

В изказванията на представителите на парламентарни групи ЕНП заяви, че, независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани. Според тази парламентарна група често българската организирана престъпност се насочва към усвояване на средства за земеделие.

Социалистите и демократите посочиха примери за установени нарушения у нас от последните месеци и призоваха за разследвания и търсене на отговорност. Зелените добавиха, че обществените поръчки в нашата страна се печелят от тесен кръг фирми без състезание и попитаха как САЩ, журналисти и българите виждат това, което Европейската комисия не забелязва. От "Идентичност и демокрация" посочиха, че 20 на сто от разследваните случаи от ОЛАФ са в нашата страна.