Стреляха насред Враца по хазартния бос Валери Дебелия, искали да го отвлекат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10007447 www.24chasa.bg
Валери Тодоров-Дебелия. Снимка: Архив на автора.
Валери Тодоров-Дебелия. Снимка: Архив на автора.

Известният във Врачанско хазартен бос и един от основателите на ВИС в региона Валери Тодоров-Дебелия се оплакал снощи в полицията, че около 19.30 ч. четирима маскирани са го нападнали докато е вървял пеша по улицата с неговия бодигард Бетино Георгиев от с.Чирен.

Според Дебелия непознатите слезли от черна "Мазда" с монтанска регистрация и са го улучили с тейзър, като се опитали да го задържат. Охранителят отвърнал на нападателите,като произвел изстрели със законно притежаван пистолет,след което нападателите побегнали пеша в различни посоки.

След изстрела с електрошоковото оръжие Валери Тодоров бил обслужен в болницата и освободен, съобщават още от полицията. От там допълват, че случаят е докладван на дежурния прокурор и е образувано досъдебно производство. Според разследващите причина за нападението над Валери Тодоров са неуредени сметки с негови бивши съратници в хазартния бизнес.

Проблемите със закона на хазартния бос започват през далечната 1993 г., когато е погнат за опит за изнудване. Осъден е окончателно с влязла в сила присъда чак през 2004 г. Понеже изнудването е сред престъпленията, по които се активизира някогашната комисия "Кушлев", Дебелия попада на мушката на проверяващите.

Делото за отнемане на имуществото срещу него започва през есента на 2006 г., налага се и запор върху сметките му. Според решението на магистратите Валери Тодоров трябва са се раздели с 5 магазина в центъра на Враца, част от хотелския си комплекс "Хемус", парцели в града и с. Руска Бяла, както и с над 165 000 лв. от банкови сметки, продажба на хазартни заведения и луксозни коли.

"Не смятам, че придобитото от мен имущество през годините е получено по престъпен начин, и затова ще се боря за правата си докрай", закани се тогава Дебелия. Той и семейството му подават жалби в Страсбург, като се оплакват, че са им отнети активи, придобити преди влизането в сила на закона за конфискацията и дори преди Валери Тодоров да бъде осъден.

Докато е разследван от комисията "Кушлев", Валери Тодоров-Дебелия става и защитен свидетел по делото срещу основния си съперник в хазарта Валтер Папазки. Папазки бе осъден да лежи в затвора като поръчител на убийството на конкурента си и съдружник на Дебелия Валентин Алексиев-Лисицата, разстрелян показно в столицата през февруари 1996 година.