Бившият шеф на ДАНС задържан за незаконен лов

https://www.24chasa.bg/novini/article/10007685 www.24chasa.bg
Димитър Георгиев Снимки: Николай Литов

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско, съобщи БНР. Заедно с него в полицията са отведени още трима души.

Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор "Витоша Бистрица" Сергей Ташков.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

По случая е образувано и следствено дело в прокуратурата в Благоевград, научи „Хоризонт“.

В края на май служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На 26 май държавният глава подписа указ по предложение на Министерски съвет за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Тогава Димитър Георгиев свърза уволнението си с операциите срещу руски шпионски мрежи в България.

В момента е сезонът за лов на дива свиня, но отстрелът става по определени правила. Наша проверка показа, че в Горско стопанство-Симитли няма постъпила заявка, съответно и не е издавано разрешение за лов.

Намереното убито прасе още снощи е транспортирано до хладилната база на ловно стопанство "Витошко-Студена". Очаква се експертиза да установи дали животното е отстреляно, защото теоретично има и възможност да е блъснато от кола.

Сред задържаните е и служител на държавно горско стопанство - Симитли, който най-вероятно ще бъде уволнен от работа.