Ива Митева шеф на парламента, заради нея БСП отказа подкрепа за кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10008056 www.24chasa.bg
Ива Митева

Ива Митева ще бъде председател на 46-ото Народно събрание. Това решиха депутатите днес със 137 гласа “за”,  1 против от БСП, а 99 от БСП и ГЕРБ се въздържаха.

Митева бе председател и на съществувалото рекордно кратко 45-то Народно събрание. Сега тя отново бе издигната за поста от “Има такъв народ”.

Считаме, че тя е най-достойна, мотивира се зам.-шефът на партията Тошко Йорданов.

Единственият гласувал против кандидатурата на Митева - Георги Кадиев пък поиска думата, за да обясни защо. Той каза, че причината не били качествата на Митева. Според него това гласуване било тест за избора на правителството. Липсата на диалог обаче щяла да доведе до връщане на ГЕРБ на власт. “Трябва да започнем преговори, официални, завършващи със споразумение”, настоя той. Затова и не подкрепили Ива Митева - защото нямало разговори. Левицата нямало да подкрепи и правителството на “Има такъв народ” по тази причина.

За председателското място бе издигната и кандидатурата на Кристиан Вигенин от БСП. Той е бил зам.-шеф на 44-ото и 45-ото Народно събрание, бил е евродепутат и министър на външните работи. Него подкрепиха обаче само 35 депутати, 60 бяха “против”, а 137 се въздържаха”.

Пожелавам успех и след четири години да си тръгнеш от този стол, поздрави Мика Зайкова Митева и ѝ отстъпи председателското място.

Трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани - постигане на съдебна реформа, по-добро здравеопазване и образование. Трябва да помним за какаво сме избрани, не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които да живеят достойно всички български граждани, каза Митева. Тя напомни, че парламентът не само законополага, но осъществява парламентаризма.

Силен парламент означава прямо отношение с народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на Министерския съвет. Трябва да положим усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава, допълни още Митева.

Заместник-председателите също ще се повторят с тези от 45-ото Народно събрание с изключение на този от ГЕРБ. В миналия парламент зам.-шеф бе Цвета Караянчева. Сега обаче тя не успя да влезе в парламента. Така зам.-шеф на парламента от ГЕРБ ще бъде Росица Кирова. Останалите заместници на парламентарния шеф са - Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ, Мукаддес Налбант  от ДПС и от "Изправи се! Ние идваме!" - Татяна Дончева. Всички те бяха избрани с 227 гласа "за".

12-те секретари на парламентарните групи ще са Кирил Симеонов и Петър Димитров в ИТН, Маноил Манев и Христо Гаджев на ГЕРБ, Филип Попов и Стоян Мирчев на БСП, на ДБ - Александра Стеркова и Петър Маринов, на ДПС - Сезгин Мехмед и Павлин Кръстев, на "Изправи се. БГ. Ние идваме" - Светослав Колев и Юлиан Ненчев.

 

Очаквайте подробности!