Москва: Сергей Лавров е разговарял с кипърския външен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10008092 www.24chasa.bg
Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и кипърският външен министър Никос Христодулидис са провели телефонен разговор във вторник, в който са обсъдили напрегнатата ситуация около района Вароша на кипърския град Фамагуста, предава агенция ТАСС.

"Началникът на кипърското външнополитическо ведомство е изразил загриженост във връзка с рязкото усложняване на затворения район Вароша на град Фамагуста и последиците за перспективите пред решаването на кипърския въпрос", се посочва в съобщение на руското министерството на външните работи, цитирано от ТАСС.

От руска страна е била подчертана привързаност към строгото изпълнение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които предвиждат създаването в Кипър на двузонална и двуобщностна федерация по пътя на преки преговори между кипърско-гръцката и кипърско-турската общности. Освен това е подчертана нуждата от въздържане от всякакви действия, които могат да доведат до дестабилизиране на обстановката и да създадат допълнителни пречки пред решението на кипърския проблем, предава БТА.

Кипърските турски власти обявиха вчера частично отваряне на изоставения град за евентуално заселване, което предизвика остри реакции от страна на кипърските гърци и обвинения в присвояване на земя. Миналата година властите в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република /СКТР/ и турската армия отвориха частично Вароша за посетители.

Вароша е предградие на кипърския град Фамагуста и някогашна популярна туристическа зона. След като десетилетия наред цивилни не бяха допускани в зоната, на 8 октомври 2020 г. кипърските турски власти решиха да отворят частично "града-призрак". Предградието бе изоставено от своите жители, кипърски гърци, при турската операция на острова през 1974 г. и оттогава се намира под контрола на турската армия.