Китай ще преразгледа закона за семейното планиране, за да увеличи раждаемостта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10008180 www.24chasa.bg

Централното правителство на Китай обеща във вторник, че ще преразгледа закона за семейното планиране, като постави акцент върху политиката за трето дете. Според експерти това вероятно означава, че може да бъде сложен край на всички ограничения за броя не децата в едно семейство, предаде "Радио Китай". 

В съвместния документ на ЦК на ККП и Държавния съвет се посочва, че ще бъдат въведени мерки за насърчаване на ражданията, сред които данъчни облекчения и по-добри обществени услуги за отглеждането на деца и грижите за възрастни.

Китай ще разреши на семействата да имат по три деца и няма да глобява, онези, които са с повече, се казва още в документа. Броят на децата в едно домакинство вече няма да се взема предвид при адресната регистрация, записването в училище или кандидатстването за работа, се посочва още в него.

Общият процент на плодовитост в Китай спадна рязко от 1,7 на жена през 2016 г. на 1,3 през 2020 г. Според експертите обаче новите мерки ще съдействат за възстановяването му в известна степен до 2025 г.

Централното китайско правителство обяви решението си да позволи на семействата да имат по три деца на 31 май, но за прилагането на конкретните мерки е необходимо известно време.