Заловените бракониери край Симитли изхвърлили патрони и шумозаглушител през джипа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10008745 www.24chasa.bg

Оправдали се, че убили прасето, защото куцало.

Петимата заловени бракониери, сред които и ексшефа на ДАНС Димитър Георгиев, са изхвърлили торбичка със 100 патрона и шумозаглушител през прозореца на единия джип, съобщи наш източник.

Снощи, около 23 ч, полицаи спрели за проверка два джипа по пътя от с. Полена към Благоевград, по сигнал за бракониерски лов. Когато видяли униформените, от единия джип била изхвърлена торбичка със 100 патрона и шумозаглушител, но при следствените действия са били намерени на пътя.

Освен Георгиев, в групата е бил президентът на "Витоша" /Бистрица/ Сергей Ташков, горският служител Владимир Петков, действащ служител на ДАНС Димитър К., и столичен бизнесмен Димитър А. В каросерията на белия джип "Грейт уол" е намерено убито диво прасе. Открити са и 4 скъпи ловни карабини с оптика, още 116 патрона и още един шумозаглушител. Каросерията е била цялата оплискана в кръв. Петимата са задържани за 24 часа, но все още няма обвинен за бракониерския лов. Тепърва ще се прави ветеринарна експертиза, която категорично да докажа, че прасето е отстреляно, както и балистична, за да се разбере от чие оръжие е гърмяно.

Първоначалните обяснения на групата били, че са бил в района и са видяли прасе, което куца. Решили, че е болно и решили да го убият, за да не зарази останалия дивеч в гората.

Ташков е собственик на фирма  "Бесер 1970", която на 8 юли е подписала договор с Държавно горско стопанство-Симитли за организиране на ловен туризъм и отстрел за сезона - до края на януари следващата година. За вчерашния ден от фирмата няма подадена заявка и не е получено разрешително за ловен излет.

Под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК.

Предстои да бъдат разпитани свидетели и назначени експертизи.