Пожари пламнаха тези дни в пшенични масиви в Добричко.
Днес около 11 ч е получен сигнал за пожар в пшенична нива край село Овчарово – каза директорът на противопожарната служба в Добрич комисар Дарин Димитров. Според него са изгорели около 40 дка пшеница, но до 15 ч екипите още са оглеждали района, за да да установят причината за запалването.
20 дка с пшеница в землището на сeло Божурово, община Добричка, са изгорели при пожар на 20 юли. Сигналът е бил получен в Протипожарната служба-Добрич, около 14,28 ч, според информационния бюлетин на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Към мястото на огъня е бил изпратен един пожарен автомобил с екип от Добрич. „Най-вероятната причина за избухването на пожара е неправомерно боравене с огън или изхвърлена незагасена цигара” – каза комисар Димитров. Спасени са шест декара от посевите. В края на миналата седмица огън изпепели други 5 дка с пшеница в община Каварна.
На въпрос кои пожари са по-опасни – дали по време на жътвата или след това – при опалването на стърнищата, комисар Димитров отговори категорично, че „най-големият проблем е човешкият фактор”.
„Пожарите по жътва обикновено се дължат на небрежност, защото никой не иска да си загуби реколтата. Могат да възникнат от хвърлена незагасена цигара, от палене на огън в горските пояси от туристи, от запалване в сметища. Друга причина е неправомерно боравене с открит огън. Имаме случаи на пожари от самозапалване на житни ниви от стъкла от счупени бутилки в тях, които се нагряват от слънцето, от искра по проводниците за високо напрежение, причинена от птици” – обяснява Димитров. Според него запалването на стърнищата обикновено е умишлена дейност, но е трудно доказуема, защото трябва да установят деецът на престъплението, поръчителят му и др.