Държавна агенция първо дава под наем база на морето, после я ремонтира

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009425 www.24chasa.bg
Проверката в АДФИ е разпородена от финансовият министър Асен Василев. СНИМКА: 24 часа

Агенцията за държавна финансова инспекция първо е дала под наем на частна структура почивната си база в курорта Албена, а след това е вложила близо 200 хил. лв. в ремонти. Това е установила проверка, възложена от финансовия минисър Асен Василев, съобщиха от ведомството му.

Базата е дадена на сдружение с нестопанска цел “Асоциация на експертите по финансов контрол в България”. Вложените от агенцията пари били 96,95% от очаквания приход от наем за целия 10-годишен период на договора.

Проверката установила още, че има необосновано занижаване на наемната цена, надвишаване с 3,34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем

Одитният екип, направил проверката, е излюзъл със заключение, че няма икономическата целесъобразност в сключения договор за даване на базата в курорта Албена при така определената цена.

В одитния доклад е изразено мнение, че констатираните в рамките на изпълнението на ангажимента несъответствия са индикатор за недостатъчна ефективност на системата за вътрешен контрол в АДФИ и от страна на ръководството на Агенцията следва да се положат усилия за подобряване на контролната среда, управлението на риска и контролните дейности, в т.ч. предварителния контрол за законосъобразност при организиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки.