Изтребителят "Шахмат" - новата руска военна играчка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009448 www.24chasa.bg
Путин разглежда самолета Снимка: кремлин.ру

Гордостта на Путин: новият руски изтребител "Шахмат" остава почти невидим за радарите. А Русия планира да излезе и на пазара на космически услуги.

Като същински екшън - така изглежда рекламният клип за новия руски изтребител. Машината на име "Шахмат", която е от семейството "Сухой", може да лети в стелт-режим, т.е. да бъде на практика невидима за радарите. Военният самолет трябва да влезе в серийно производство в следващите години. Лично руският президент Владимир Путин приветства премиерата на новата военна играчка и похвали изтребителя за това, че има голям обхват и остава почти невидим за радарите. Досега Русия нямаше такъв високотехнологичен изтребител, допълни шефът на Кремъл.

Техническите параметри на самолета още не са известни. Но все пак някои подробности бяха съобщени от Олег Пантелеев, един от организаторите на Московското изложение на въздухоплавателната и космическа техника: "Този нов боен самолет може да се използва за различни задачи. Той не е само прехващач, а може и да унищожава въздушни цели и без проблеми да бомбардира водни и земни цели".

Според руските медии, "Шахмат" има само един двигател, за разлика от предшественика си "Су-57", който също се водеше "стелт". Новият изтребител вероятно ще развива до 2200 км/ч. Наблюдателите посочват още, че досега Кремъл е успял да запази разработката на самолета в пълна тайна.

В речта си при откриването на изложението Путин подчерта, че руската въздухоплавателна индустрия има гигантски потенциал за развитие. Той постави акцент най-вече върху областта, която според него ще има особено важно значение: безпилотните самолети, роботизацията и изкуствения интелект във въздухоплаването.

Както е известно, безпилотни дронове все по-често се използват във военни конфликти по цял свят. Наскоро бившата съветска република Азербайджан спечели войната за Нагорни Карабах срещу другата бивша съветска република Армения на практика тъкмо благодарение на тях. Но безпилотните летателни уреди намират все по-широко приложение и в гражданския сегмент - например за доставка на стоки и медикаменти в трудно достъпни региони, пише "Дойче веле".

Изложението в Москва беше насочено и към бъдещето на космическите полети. Путин подчерта, че заедно с Казахстан Русия разработва екологично по-чисти ракети-носители. А Дмитрий Рогозин, шефът на руската космическа служба "Роскосмос" заяви, че неговата страна трябва да се отвори и за комерсиализацията на космическите полети, демонстрирана нагледно в последно време от богаташи като Безос и Брансън. "Пазарът за космически услуги очевидно расте и ние няма просто да наблюдаваме отстрани", каза Рогозин.

В Московското изложение на авиационната и космическа техника участват над 250 фирми от 50 държави.