Пеканов за плана: За 6 седмици искахме да застигнем по амбиция други страни (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009502 www.24chasa.bg
Атанас Пеканов. Кадър Би Ти Ви

"Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост се наложи от факта, че ние като служебен кабинет сметнахме, че има нужда от повече амбиция в плана. Индикациите, които получихме от службите на Европейската комисия бяха, че не е нужно толкова да бързаме. Забавянето произтича от решението на предишните управляващи да не подадат техния вариант на плана. За толкова кратък период от време сме подобрили и ревизирали почти половината от проектите. За 6 седмици искахме да застигнем по амбиция други страни. Няма риск от загуба на средства. Смятам, че имаме вече много по-добра версия на плана."

Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. И добави, че не е вярно, че други страни вече са използвали своите пари по плана. "Към края на август първите страни ще получат някакви средства - каза Пеканов. -  За мен обаче е важно да има приемственост и следващото регулярно правителство да се съгласи, че това са приоритетите и нещата, които искаме да правим, защото такива са и индикациите от европейските институции. Не толкова бързане, а да знаем, че нещата ще се случат в следващите години".

"Няма да скрия, че между нас и Европейската комисия остават още две червени линии - в сферата на енергетиката и решението какво да се прави с въглищните региони - нещо което един служебен кабинет не може да реши. По същия начин върви и дискусията по темата за върховенството на закона. Видяхте вчера доклада, който критикува България, и тук също се очакват от нас по-амбициозни реформи", каза още той.

По думите му ревизираната версия е с 11 нови проекта и 7 нови реформи до общо съответно 56 и 43 за 12,6 млрд. лева. Пеканов подчерта, че сред заварените проекти е имало много добри, но също и такива, които не е имало как да бъдат защитени и се е наложило да отпаднат – като този за подмяната на напоителните системи, чието доразвиване е щяло да забави плана с месеци.

Намалени от 500 млн. на 300 млн. лева са парите за София с цел да няма такова фокусиране върху столицата, като обаче метрото няма да пострада от това решение.

Пеканов подчерта, че проектите трябва да помагат за т.нар „зелен преход“ в енергетиката, за дигиталния преход, но и за отговаряне на критиките, отправени от ЕК в различни направления. Затова и има политически решения, зад които трябва да застанат парламент и подкрепено от него правителство. „Дългосрочното бъдеще на маришкия регион не е решение, което да вземем за няколко седмици“, посочи министърът и допълни, че подобна е ситуацията по линия на върховенството на закона.