ВСС объркан дали Янаки Стоилов може да иска отстраняване на главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009933 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов

17 от членовете трябва да са “за” стартиране на процедура, очаква се точно толкова да са “против”

Членовете на ВСС са объркани дали изобщо е законна процедурата, по която правосъдният министър Янаки Стоилов поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Повечето смятат, че според Закона за съдебната власт такова предложение могат да направят петима от членовете на съвета, но не и министърът еднолично.

Стоилов използва аналогията, че щом той може да предлага кандидат за главен прокурор, може и да иска отстраняването му, но на това мнение са малка част от членовете. А в четвъртък се очаква да има ожесточени дебати и по същността на сигнала, в който няма достатъчно факти.

Четирима от 22-мата членове на Висшия съдебен съвет вероятно ще гласуват “за” приемането на предложението на Янаки Стоилов да се започне процедура за отстраняването на Иван Гешев. Ако въобще се стигне дотам. За започването ѝ са нужни 17 гласа “за”, но се очаква точно толкова да са “против” от всички 21, които ще участват в гласуването. Това показа проверка на “24 часа” .

Опозиционерите са председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Евентуалният

пети глас за

предложението на

Янаки Стоилов беше

на Красимир

Шекерджиев,

който обаче подаде оставка преди месец. Всички тези членове в различен състав са гласували и против избора на Гешев за главен прокурор при двата вота от края на 2019 г. 

За Лозан Панов се знае, че е най-големият опозиционер на Иван Гешев, а преди това и на Сотир Цацаров като главни прокурори. Дамите в неговия лагер Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова неслучайно винаги гласуват в синхрон с Панов, който е член на ВСС по право. Кариерите и на трите в различни периоди се засичат с тази на Лозан Панов.

Преди да бъде избрана за член на ВСС, Атанаска Дишева например е била съдия във Върховния административен съд в периода от 2005 до 2017 г. Там е била колежка с Лозан Панов, който е съдия в същата институция от 2012 до 2015 г.

До 2017 г. Олга Керелска е съдия във Върховния касационен съд (ВКС), чийто ръководител от 2015 г. е Лозан Панов. Цветинка Пашкунова също е била съдия във ВКС до септември 2016 г., когато става член на комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС, а от октомври 2017 г. е избрана и за член на ВСС. Тя обаче е по-умерена в позициите си и не е сигурно дали ще подкрепи искането за процедура по отстраняване на Гешев, въпреки че е гласувала против избора му.

Според запознати с настроенията сред членовете на ВСС това са единствените съдебни кадровици от пленума, които биха подкрепили предложението на Янаки Стоилов. Според правилника за работата на съдебните кадровици Иван Гешев няма да може да гласува, въпреки че е член по право. Причината е, че решението, което ще бъде гласувано, се отнася за него, но ще участва в дебатите утре. Освен това той често се е оттеглял от заседанията, когато се обсъжда неговата работа. Ако въобще се стигне до този развой на събитията. Първият вариант е в четвъртък сутринта да няма кворум заради спорните правни основания и заседанието да пропадне, като се насрочи ново със същата точка.

Вторият вариант е

ВСС да приеме

само за сведение

предложението

на правосъдния министър и да не се стигне до гласуване. Ако все пак се реши да има вот, гласовете са само “за” и “против”. Без Гешев остават още 17 членове на пленума на ВСС.

При гласовете от прокурорската колегия на ВСС няма интрига. Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Георги Кузманов са гласували за избора на Иван Гешев и са защитавали кандидатурата му, а самият Гешев беше сред 319-те прокурори от Общото събрание, които гласуваха за Евгени Иванов да стане член на ВСС миналата година. Стефан Петров, член на ВСС от квотата на следователите (част от прокуратурата), от април т.г. и не е участвал в подобни радикални гласувания, но заради ролята на институцията, която представлява, не се очаква да гласува “за” предложението на Стоилов.

Показателно е и гласуването от октомври м.г., когато от Съюза на съдиите поискаха с писмо да започне процедура по отстраняването на Гешев от поста заради уронване на престижа на съдебната власт. Тогава до обсъждането му въобще не се стигна с гласовете на мнозинството във ВСС. За обсъждането му гласуваха само Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. При сегашното се предполага, че тъй като изобщо процедурата е доста спорна, да не стигне до гласуване.

Позициите на членовете на ВСС от квотата на Народното събрание не издават, че биха подкрепили предложението на Янаки Стоилов. Всички те, включително и председателстващият Боян Магдалинчев, са гласували “за” при избора на Иван Гешев за главен прокурор и няма промяна в нагласите им.