Партиите искат плана за възстановяване в НС, според служебния кабинет може и без да се внася

https://www.24chasa.bg/novini/article/10010027 www.24chasa.bg
Депутатите от 46-ия парламент СНИМКА: Велислав Николов

Ексминистър Лъчезар Борисов: Икономика не се лекува с аспирин и минерална вода

Дали планът за възстановяване да се внесе в парламента, отново се оказа проблем между министри и депутати. За същото спориха НС и Бойко Борисов като премиер.

“Пожелахме от служебното правителство да внесат плана в парламента официално, за да започне през комисиите, които ще формираме, много бързо обсъждане”, заяви пред “24 часа” соцлидерката Корнелия Нинова. “Много закъсня България. Отговорността за това носи предишното управление. Ние сме готови и при първоначалното му изготвяне имахме свои предложения”, допълни тя.

Също пред “24 часа” обаче служебният вицепремиер Атанас Пеканов обясни, че внасянето му в НС не е задължително. Но

при всички

случаи разговори

с партиите

в парламента

ще се водят,

увери той.

Те да започнат възможно най-скоро, настояват лидерите им. Някои вече имат забележки и искания за промени в ревизирания вариант.

Критични очаквано са от ГЕРБ. Силно забавяне на внасянето и липсата на предварителен диалог със заинтересованите страни - това са основните проблеми според бившия икономически министър Лъчезар Борисов. “В това, което предвиждахме за растеж и иновации, за трансформация на икономиката, за ресурс на енергийна ефективност, средствата няма да бъдат безвъзмездни, а отново между 50-70% ще са чрез кредити”, коментира той пред “24 часа”. “Икономиката трябва да се лекува с най-добрите лекарства, а не с аспирин и минерална вода”, добави Борисов.

От БСП още не се били запознали изцяло с промените, но са готови да предложат виждания по програмите в областта на здравеопазването, образованието, високите технологии.

От “Демократична България” също още продължават да проучват документа. Настояват обсъждането му съвместно с останалите парламентарни групи да започне още другата седмица. “Максимално бързо трябва да се осигури внасянето му в ЕК. Трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати, а ще бъдат вложени в истинска модернизация на страната”, каза лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов.

От най-малката парламентарна група - “Изправи се БГ! Ние идваме!”, вече са прегледали ревизирания план и дават висока оценка за него. Но имат и свои предложения, които ще настояват да влязат като допълнителна поправка, каза пред “24 часа” председателката на групата Мая Манолова.

“Със сигурност този план е много по-добър от предложения от кабинета на Борисов, но това, с което на първо четене

не сме съгласни,

е подкрепата за

бизнеса

и малките фирми. Отново се предвижда в голямата си част да бъде през финансови инструменти, а не през пряка финансова помощ”, коментира тя. Бизнесът, особено семейните фирми и предприятия имат нужда от пряка финансова подкрепа, защото те реално не получиха такава от държавата по време на COVID кризата, обясни Манолова. Но исканите промени нямало да са на всяка цена, важното е да не се забавят допълнително пакетите за бизнеса. И според нея планът трябва да бъде внесен в парламента от служебното правителство, за да получи одобрение.

Ревизираният план получи похвала от зам.-кмета по финанси на столицата Дончо Барбалов.

“Проявеният

управленски

разум позволи

все пак да бъде

включен

проектът за

разширение на

метрото в София - от парк “Военна академия” през кв. “Слатина” до бул. “Цариградско шосе”, коментира той във фейсбук.