Андрей Ковачев: Публичните средства не могат да се ползват за пропаганден артефакт като паметника на Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10010428 www.24chasa.bg
Андрей Ковачев

Публичните средства не могат да се ползват за пропаганден артефакт като паметника на Бузлуджа. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Андрей Ковачев. Той обясни, че смяната на статута на паметника е направена с надежда за финансиране.

„С обществени средства да бъдат възстановявани мозайки с ликове на Ленин, на Димитров и други комунистически вождове и символиката, свързана със сърпове и чукове, смятам за недопустимо, след като няма средства за мемориала на жертвите на комунизма в концлагера в Белене, което трябва да се случи и според мен въпросната чиния не може да бъде поставяна като обект за европейско финансиране“, коментира той.

Ковачев каза още, че този обект разединява хората и за него има противоположни мнения. Няма как да бъде от общонационално значение. Ако се намери частно финансиране или партията, която го е построила, намери такова – добре, но това си е тяхна отговорност. Ако искат да го финансират, има различни опции, но не и с обществени средства. Той обясни, че в други европейски държави подобни паметници целят да напомнят, защо е създаден ЕС, а именно за да няма никога повече диктатура, била тя комунистическа, националсоциалистическа, работническа болшевишка или каквато и да е. В резолюцията на ЕП жертвите са на едно ниво, независимо от режима. Това приравняване в България не се извърши, нямаше декомунизация. За съжаление някои млади хора смятат, че режимът не е бил толкова лош и дори има носталгия, която се опитват да предават, без да са живели по това време, каза още Ковачев. Той обърна внимание, че все още не сме преосмислили историята си. Историята трябва да бъде основана на оригинални документи и факти от съответната епоха, а не на преразказ от заинтересовани лица в една или друга политическа посока, заключи той.