Писмено споразумение за кабинет иска "Демократична България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10010935 www.24chasa.bg

Очаквана покана, направихме жест към ИТН с гласуването за Митева. Така депутатът от ДБ Мартин Димитров коментира предстоящите разговори с партията на Трифонов.

За дълбоките реформи трябва да има писмено съгласие. Не е задължително да има мнозинство, задължително е писмено съгласие и после предлагане на правителство, което да получи или не подкрепата в парламента - тази позициия от името на ДБ обяви той пред Би Ти Ви.

И тогава разговорът ще бъде "Кои се съгласиха с тези реформи?", посочи Димитров. Ние смятаме, че и с ГЕРБ трябва да се води този разговор - ще подкрепите ли например съдебната реформа. Като министър на правосъдието Христо Иванов вярваше, че може да я направи, не знаеше, че тези хора - ГЕРБ, няма да го подкрепят в решителния момент, каза още Димитров.

Проблемът с коалициите у нас е това, което направи ГЕРБ - подписваха с патриотите, а управляваха с ДПС. Бяха ужасни, защото имаха скрита и явна страна. Ако се направят както трябва нещата, могат да сработят, в цял свят има коалиции, пример са и скандинавските страни, смята депутатът, който преди години бе и лидер на СДС.

Представям си, че всеки на тези консултации ще извади своите приоритетите и ще каже точките, от които не отстъпва - това го виждаме така, от това не отстъпваме, посочи Димитров. Ако не си кажем публично точките и не ги изпълним, нали след 6 месеца ще ме питате тук защо, обърна се той към водещата Мария Цънцарова.

Много от бедите дойдоха от модела на действие на ДПС, отрече Димитров прочита на повечето наблюдатели на вчерашното първо заседание на параламента - че хората на Доган ще подпомогнат създаването на кабинет на "промяната".