Христо Иванов зове за спешна дискусия за Гешев. ДПС питат: А кога за Лозан Панов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10011115 www.24chasa.bg
Христо Иванов СНИМКА: Велислав Николов

ДБ търси диалог с всяка партия за съдебна реформа през конституцията

Движението иска изслушване на финансовия и икономическия министър по "черните списъци" с фирми заради закона "Магнитски"

Без очаквания за произнасяне на ВСС за оставката на главния прокурор Иван Гешев са от "Демократична България", заяви Христо Иванов в началото на днешното първо редовно заседание на парламента. Затова той призова всички партии да започнат спешна дискусия помежду си за отстраняването на Гешев, тъй като уронва престижа на съдебната власт, аргументира се с конституцията Иванов. От ДПС обаче контрираха с питане: "А кога ще говорим за оставката на Лозан Панов?" Не изнася ли и той доклади, не уронва ли и той престижа на съдебната власт, попита Йордан Цонев.

"Нямаме очакване, че ВСС ще реагира по по адекватен начин. ВСС е органът, който трябва да гарантира независомостта на съдебната власт. Това е правен изпълнител на независомост. Това налага другите власти да не стоят равнодушни", отбеляза Христо Иванов. Той подчерта, че от ДБ подкрепят действията на правосъдния министър Янаки Стоилов, който поиска преди седмица оставката на обвинител номер 1 в държавата. 

"Какъв престиж има българската съдебна власт, особено главният прокурор. България е под 3 мониторинга и последния отново ни припомня безотговорността на главния прокурор. България не може да попълни своята квота от европейски прокурори. Какъв престиж Бога ми. Време е да пректатим това положение. ВСС да се произнесе и да прекрати мандата на Гешев", призова Христо Иванов.

Спешна и дълбока конституционна промяна за правосъдието трябва да започне чрез сериозна дискусия, заяви Иванов и обяви, че от коалицията излъчват за контактно лице конституционалистът Атанас Славов. "Ще ви изпратим днес покана за предварително да излъчим дискусия и всяка група да обсъди промени в конституция за прекратяване на мандата на Гешев, така и по всяка друга тема свързана с правосъдието", каза Иванов.

"Нека да започне този дебат и да се опитаме да свършим тази национално отговорна работа. Нека да намерим онзи модел, при който можем да възстановим доверието в правосъдието", добави съпредседателят на ДБ.

Подкрепа за дискусия обединението намери в лидето на "Изправи се БГ!". "Няма да оставим ВСС в този му състав. Ще участваме във всеки един дебат като за начало за провосъдната реформа и ще участваме с всеки един желаещ за правосъдна реформа", заяви Николай Хаджигенов.

От ДПС обаче зададоха 3 въпроса. Кога ше започне разговор за Лозан Панов? Ще стане ли съдебната система зависима от чужди власти? Къде са правосъдните принципи в закона "Магнитски"?

"Ще участваме във всякакви консултации и диалог включително и за съдебната реформа. Вземали сме под внимание препоръките на Венециансйата комисия. Множество поправки са правени по темата съдебна власт, но искаме ли независима съдебна власт? Или искаме зависима, но не от българската държава", попита Йордан Цонев.

Той даде за пример Румъния, където по думите му има манипулативно отстраняване на политици от съдебната власт.

"Ако искаме да не се уронва престижа на съдебната власт, къде е разговора за Лозан Панов? Той не изнася ли доклади", попита още Цонев.

"Да продължим за "Магнитски". Къде там е принципът за невинност за доказване на противното. Къде е състезателният процес? Къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат каквито решат закони. Кой позволява това да се случи", каза още депутатът от ДПС и заяви, че следващата седмица от движението ще внесат в парламента искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за това как се изготвят "черните списъци" с форми, в които бяха вкарани споменатите по закона "Магнитски" фирми на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и укриващият се в Дубай Васил Божков.

"На основата на кой български закон са направени тези списъци", попита Цонев и призова да не се чете законът така, както дяволът чете евангелието.