Депутатите създадоха комисия за казуса "Росенец" след остър спор за обхвата ѝ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10011635 www.24chasa.bg
Депутатите в 46-ия парламент СНИМКА: Велислав Николов

Час и половина продължи обсъждането на създаването на временна комисия, която да проверява казуса "Росенец". Спорът започна от това какъв да бъде обхватът на комисията - от "Демократична България" настояха обект на работата и да бъде само Росенец, а от ДПС поискаха да се включи и проверка около нарушения по Закона за устройство на територията на полуостров "Буджака". Стигна се и до обвинения към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в лицемерие и двойни стандарти.

Като говорим за лицемерие, това е опит от ваша страна да убиете процеса, ако искате да няма лицемерие, вземете всички защитени зони и направете отделна комисия за тях, отвърна Иванов и обеща да подкрепи предложение за такава комисия, ако такова бъде направено, но подчерта, че разширяването на комисията около случая Росенец е просто процедурна хватка, с която да се затрудни умишлено работата и да я превърне в мега комисия.

"Аргумента, че това ще стане мега не е сериозен, защото ако беше съществен, комисията по ревизията на Манолова е супер хипер мега ", репликира го Йордан Цонев от ДПС.

Дебата стигна до разговори за дълбока държава и участието на ДСП във властта през годините.

"Медийният магнат Иво Прокопиев упражнява сериозна власт в последните 35 години в България и това не е тайна за никой", посочи Цонев.

Направо настръхнах от този спор, толкова е драматично, ние ще подкрепим и двете предложения, направете и трета комисия между ДБ и ДПС и се разберете за имотите си по морето, за медийните магнати и там за всички проблеми, които имате, обърна се Тома Биков към колегите си.

Ще трябва да обяснявате на вашите избиратели как партиите на промяната станаха от 3 на 5? Още малко и ще отидете да се консултирате. Преди няколко дни не беше възможно това. Вие сте новото статукво", коментира още Биков, който си забрави записките, слизайки от трибуната.

Г-н Биков, ще запазя записките ви като ценен документ, обърна се Христо Иванов към Биков. Ние много сме внимавали във вашата история как щяхте да бутате барбекюто, да не се се смеем толкова на плажа, репликира Иванов.

ГЕРБ не трябва да коментират темата, защото безобразията са се случвали по времето на вашето управление, намеси се в спора Крум Зарков от БСП.

Темата не може да се задържи само около вашия героизъм с дебаркирането на плажа Росенец, тя просто ще бъде разширена, включи се в спора Любен Дилов-син от ГЕРБ и предложи ГЕРБ да не участва в гласуването. Тошко Йорданов от ИТН пък го нарече "политическа пеперудка" заради участието му в различни политически проекти.

"ДПС очевидно участваше и в трите правителства на ГЕРБ, очевидно и сега има представители във важни агенции и цели сектори и в това няма нищо лошо", допълни Дилов с уговорката, че го прави като журналист и наблюдател и уточни: "Г-н Тошко, никога не съм се явявал по друг начин на избори освен като представител на Гергьовден".

В крайна сметка комисията за Росенец беше създадена с гласовете на всички партии, без тези на ДПС, които гласуваха въздържал се. Малко преди това тяхното предложение за разширяване на обхвата на комисията не срещна нужната подкрепа.

Комисията ще заседава 3 месеца, а председател ще бъде Калоян Янков от ДБ. За зам.-председател депутатите избраха Светослав Колев от "Изправи се БГ. Ние Идваме".