Само в "24 часа": Уволниха и един от заместниците на Виолета Комитова

https://www.24chasa.bg/novini/article/10011999 www.24chasa.bg
Тодор Анастасов

Единият от тримата заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството – Тодор Анастасов, е уволнен. Това потвърди самият той пред „24 часа“ преди малко.

Отстраняването му от поста е станало тази сутрин с телефонно обаждане до него, тъй като Анастасов е в едноседмичен отпуск по семейни причини.

Тъй като заповедта на премиера за напускането все още не му е връчена – това може да стане най-рано в понеделник, засега тя не е изведена и това обяснява защо няма официално съобщение на правителствения пресцентър. Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев каза пред „24 часа“, че такава точка не е минавала през днешното заседание на кабинета и ще може да провери по-късно.

Най-вероятно формулировката за напускането на Анастасов ще бъде, че е по негова молба, тъй като според информация от негови близки той наистина има здравословни проблеми с член на семейството му и му се налага да бъде в провинцията за известно време. Самият Анастасов бе лаконичен и каза само, че „очаквах такова нещо“.

В действителност причината е, че е влязъл в конфликт с министър Виолета Комитова по отношение на пътната агенция и тя го е обвинила, че той й е предложил за председател на управителния съвет на АПИ Апостол Минчев, когото тя вече отстрани от поста. (виж повече тук)

Прегрешението на Минчев е, че е подписал решението на ведомствената комисия на АПИ за оценка на офертите за тунела под Шипка и не е намерил начин да канселира конкурса. Формално обаче той е отстранен, защото по думите на Комитова си е позволил да нареди спиране на всички пътни ремонти в държавата. Юридическата обосновка, вписана в заповедта, обаче е „по преценка на министъра“.

Не е ясно дали в оставащите дни на служебния кабинет ще бъде назначен нов заместник-министър, нито е ясно каква ще е съдбата на конкурса за тунела под Шипка, който е на стойноста 358 млн. лв. Срокът за обжалване на резултатите все още не е изтекъл, а ръководството на АПИ е подписало само, че приема резултатите и нарежда да се сключи договор с избраната фирма, когато приключат евентуалните обжалвания на процедурата.