САЩ са шокирани от авторитаризма на Вучич и впечатлени от демократичността на Курти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10012417 www.24chasa.bg
Александър Вучич СНИМКА: Ройтерс

САЩ са шокирани от авторитаризма на сръбския президент Александър Вучич и впечатлени от демократичността на косовския премиер Албин Курти, пише белградският вестник "Данас", като се позовава на дипломатически източници във Вашингтон, предаде БТА.

В продължението на разговорите за решаване на косовския проблем администрацията на президента Джо Байдън ще "притиска" повече Вучич, отколкото Курти, за да се стигне до компромисно решение, пише вестникът.

Вучич е упрекван от САЩ за неспособността да води диалог с политическите си противници, за прекаления контрол над медиите, както и за "запалителните изявления", които често той и отделни негови сътрудници правят за съседите на Сърбия на Западните Балкани.

Косовският премиер Албин Курти СНИМКА: Ройтерс
Косовският премиер Албин Курти СНИМКА: Ройтерс

Що се отнася до Курти, за него се твърди, че има подкрепата на Америка по повечето политически сегменти, макар да се смята за "по-неудобен събеседник за САЩ от предшественика си Авдулах Хоти. В този контекст се изтъква, че "Курти иска това, което иска и администрацията на Байдън - Косово да получи признание от страна на Сърбия".

Източникът на вестника обяснява, че Америка очаква Курти да извърши обещаните реформи, "особено онези, които се отнасят до върховенството на закона, включително борбата против корупцията" и че сериозно разчитат и на президента Вьоса Османи, която "има изключително добри политически връзки в кръговете, близки до Байдън".