В актуализирания бюджет: 2 млрд. лв. приходи повече, 2% инфлация, преизчисление на всички пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/10012590 www.24chasa.bg
Асен Василев.

Не се налага теглене на нов външен дълг, осигурени са парите за трета вълна на пандемията и за най-скъпия вариант за избори през есента, каза служебният финансов министър пред третия обществен съвет

2 млрд. лв. приходи повече, 2% инфлация, преизчисление на всички  пенсии, достатъчен резерв за евентуална трета върна на пандемията и за най-скъпият вариант на избори през есента.


Това е записано в актуализацията на бюджета, предложена от служебният финансов министър Асен Василев. Министърът обновената рамка на държавните финанси на трети подред обществен съвет с участието на работодатели, синдикати, НПО-та и организации.
„По план трябваше да имаме приходи в размер на над 47 млрд. Това, което очакваме отчасти заради подобрената икономическа среда и заради подобрената събираемост очакваме приходи от около 2 млрд. повече, което не налага поемането на допълнителен дълг. Това води до леко намаляване на заложения дефицит“, обясни той. Срещу тези приходи, в актуализацията, планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване, 30 млн. лв. помощ за авиопревозвачите.
Министърът не се съгласи с твърденията, че увеличените приходи идват от увеличението на инфлацията, която ще стигне 2% в края на тази година. Той се аргументира с увеличени приходи при ДДС от внос около 500 млн.лв., 223 млн. лв. повече от данък печалба, 250 млн. лв. повече от данък за физическите лица и 268 млн. лв. повече от осигурителни вноски.

Той добави, че държавата има достатъчно пари и не се налага тегленето на нов дълг. "Достатъчна е малко смелост и едни хора, които са свикнали да получават много пари, просто вече да не ги получават", каза министър Василев.


Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

Зам.-социалният министър Иван Кръстев разясни как ще бъдат увеличени пенсиите от 1 октомври и че се създава специална надбавка за допълване на пенсиите, които са под линията на бедност от 369 лв. Асен Василев добави, че през тази година има повишение на вноската на страната ни в общия бюджет на Европейския съюз заради Brexit. Допълнителни 200 млн. лв. са предвидени за други разходи, като например за бедствия и аварии.