Борис Джонсън призова ЕС да обмисли сериозно предложенията му за търговията със Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10012754 www.24chasa.bg
Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън отправи призив към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обмисли сериозно предложенията му за промяна в частта от сделката за Брекзита, която урежда търговията със Северна Ирландия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Премиерът обясни, че начинът, по който понастоящем действа този протокол, е неизпълним. Той каза, че чрез съществуващите механизми на протокола не могат да бъдат намерени решения и затова сме изложили нашите предложения за значителни изменения в него", заяви пред журналисти говорител на британския премиер във връзка с проведен днес разговор с Фон дер Лайен. Освен това Джонсън прикани ЕС "да разгледа предложенията сериозно и да работи по тях с Обединеното кралство", което ще подобри двустранните отношения, каза още говорителят.

След окончателното излизане на Великобритания от ЕС отношенията между Лондон и Брюксел се влошават. Двете страни си разменят обвинения, че се отнасят с недоверие към споразумението за търговията със Северна Ирландия след Брекзит. Лондон обвинява Брюксел, че интерпретира прекалено буквално частта от споразумението за движението на стоки от Великобритания към Северна Ирландия и затова там има недостиг на някои стоки. ЕС казва, че се придържа към сделката, подписана от самия Джонсън миналата година.

Лондон предложи вчера предоговаряне на някои елементи от протокола за Северна Ирландия, който нормира движението на стоки като охладено месо. Европейската комисия отхвърли искането за предоговаряне. "ЕС ще продължи да бъде градивен и гъвкав в рамките на Протокола. Ние обаче няма да предоговаряме", написа Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Въпросният протокол е свързан с най-големия проблем, възникнал заради Брекзит. Това е въпросът как да бъде запазен деликатният мир в Северна Ирландия, постигнат със споразумението от Разпети петък, като бъде оставена отворена границата с Република Ирландия, но без да се разрешава отново достъп на британски стоки до единния пазар на ЕС.