Проф. Габровски: Подадох си оставката като зам.-шеф на "Пирогов" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10012757 www.24chasa.bg
Проф. Николай Габровски. Кадър Би Ти Ви

"От няколко дни не съм зам. директор на "Пирогов". В момента, в който разбрах, че има назначен нов директор, съвсем естествено си подадох оставката. Мисля, че е нормално всеки директор да си избира екип и не е необходимо да има някакви драми около това".

Това съобщи неврохирургът проф. Николай Габровски в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

„През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от „Пирогов“, и министерството на здравеопазването. Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Най-страшното е,. че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща“, каза още той по повод срещата между медиците от спешната болница и ръководството на министерството на здравеопазването в сряда. Самият той е бил в доста особена позиция заради позицията си както в БЛС, където е зам.-председател, така и в „Пирогов“.

"Знаете, че нещата в „Пирогов“ започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна. Проверката в "Пирогов" бе за периода, в който сме се борили с Ковид, а в този период финансирането на здравната система бе коренно различно. На нас, всички лекари в страната, ни беше казано - ще ви бъдат осигурени определени средства, вие трябва да се грижите за пациентите. Грижете са за медицинската част, финансовата част е осигурена. "Пирогов" няма никакъв мотив да източва Здравната каса, защото болницата получава едни и същи пари в този период от време. Не може тук да става дума за някаква финансова измама", допълни той.

Според него след споразумението не би следвало да има продължаващи протести на медиците.

„Всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за „Пирогов“ това е около 5 милиона на месец. Така или иначе тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с министерството на здравеопазването). (…) Втора точка е, че това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация“, заяви лекарят.

„Третата точка на споразумението засяга това, че медиците от „Пирогов“ са от значение за здравната система, защото се е стигнало дотам, че някои от колегите му са искали болницата да прекрати работа“, разкри Габровски.

По думите му „не малко колеги смятат, че това споразумение не е изчистило името на „Пирогов“. Той е категоричен, че протестът не е в защита на една личност, а на лекарите в спешната болница, които са много засегнати. Случаят е повлиял лошо на реномето на медиците и отново имаме случаи на насилие срещу тях, а само преди няколко месеца хората ги аплодираха, смята неврохирургът.