Заради “Северен поток 2” Киев взема от Германия $ 1 млрд., поиска и членство в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013308 www.24chasa.bg
Тръби за “Северен поток 2” се съхраняват в пристанището Мукран край германския град Сасниц. СНИМКА: РОЙТЕРС

Наказателни действия срещу Москва, ако тя използва енергията като оръжие, предвижда сделката за газопровода между Вашингтон и Берлин

Сделка за “Северен поток 2” сключиха САЩ и Германия. Споразумението позволява на Русия да завърши спорния подводен газопровод без допълнителни санкции срещу строителите му.

Най-засегната от германо-американските договорки е Украйна. В нейна полза се създава “зелен” фонд, финансиран от Берлин. Киев ще получи и съдействие за удължаване на договора за транзит на руски газ през нейна територия. Украйна обаче поиска и членство в НАТО.

Ето какво включва споразумението. Предвиждат се евентуални наказателни действия срещу Москва, ако тя “използва енергията като оръжие”, обяви зам. държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. Кои конкретни руски действия биха задвижили такива мерки, не се посочва, а служител на Държавния департамент на САШ уточни пред Ройтерс, че “избрахме да не даваме на руснаците пътна карта как да избягват задействането на този ангажимент”. Потенциалните санкции могат да носят секторен характер, т.е. да са насочени не само срещу конкретни лица и фирми, а и

да ограничават експортните

възможности на Русия,

включително доставки на газ

или други “икономически значими” стоки в Европа. При подобен сценарий Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители.

“В крайна сметка не е като да не разполагаме с никакви инструменти да направим нещо”, отбеляза германската канцлерка Ангела Меркел.

И САЩ не се отказват от правото в бъдеще да налагат санкции във връзка с газопровода, защото “всякакви решения ще се вземат според конкретния случай и на основата на законите”.

Освен това САЩ и Германия призовават за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна. За това ще бъде назначен специален пратеник, а преговорите с Москва трябва да започнат не по-късно от 1 септември. Само през миналата година Украйна си осигури доход от 2,11 млрд. евро от договора.

В допълнение Берлин и Вашингтон се разбраха да бъде

създаден “Зелен фонд за Украйна”

със $ 175 млн. начален капитал,

осигурен от Германия

Целта е чрез участието на частни инвеститори впоследствие тази сума да нарасне до $ 1 млрд. Плюс това Киев ще получи допълнителни $ 70 млн. от Берлин в подкрепа на отказа от въглища и за двустранни енергийни проекти. Германия обеща и техническа подкрепа за свързване на украинската електроенергийна мрежа с европейската.

След оповестяването на сделката от канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски обявиха, че “решението за “Северен поток 2” не може да се взема зад гърба на всички тези, за които проектът представлява реална заплаха”.

Киев вече е поискал консултации с ЕС и Германия за газопровода, за който казва, че противоречи на принципа за диверсификация, заложен в Европейския енергиен съюз, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Полша и Украйна, пряко засегнати от драстично намаляване или спиране на преноса на газ през тяхна територия, разпространиха съвместно изявление, в което казват, че САЩ “се отказаха от опитите да спрат газопровода и че германско-американската договорка “съществено задълбочава кризата около този балтийски проект”. “Това решение създава допълнителни политически, военни и енергийни заплахи за Украйна и Централна Европа и същевременно увеличава възможностите на Русия да дестабилизира ситуацията със сигурността в Европа и задълбочава разногласията между държавите-членки на НАТО и ЕС”, посочиха външните министри на двете страни Дмитро Кулеба и Збигнев Рау.

Вашингтон и Берлин отдавна имат разногласия по проекта за газопровод по дъното на Балтийско море за доставка на руски газ за Германия. “Северен поток 2”, който е

оценяван на $ 11 млрд.,

вече е 98% готов

Първоначално се очакваше да бъде пуснат през 2019 г., но се наложи забавяне поради американските санкции, които принудиха швейцарския изпълнител Allseas Group SA да оттегли своите тръбополагащи кораби. Малък флот от руски плавателни съдове възобнови строителството във водите на Германия и Дания през зимата на 2020-2021 година. Завършването на строежа се очаква до края на август, а “Северен поток 2” трябва да започне транспортирането на газ по-късно тази година, пише в. “Ханделсблат”.

Твърди се, че в хода на преговорите администрацията на Байдън е призовала украинските власти да се въздържат от изразяване на позицията си, пише “Политико”, позовавайки се на свои източници. Според изданието американски официални лица предупредили Киев, че публичната критика на споразумението между Германия и САЩ може да навреди на отношенията между САЩ и Украйна.

След споразумението със САЩ в телефонен разговор Меркел обсъдила и с руския президент Владимир Путин “енергийни въпроси като транзита на газ през Украйна и газопровода “Северен поток 2”. Кремъл приветствал “последователния ангажимент на Германия” за изпълнението на проекта, който определи като чисто икономически и имащ за цел да подобри енергийната сигурност на Германия и ЕС. Възможното продължаване на договора с Украйна за транзитния пренос на газ също е било обсъдено, посочи руското президентство.

“Изпитвам облекчение, че със САЩ намерихме конструктивно решение по въпроса за “Северен поток 2”, написа германският външен министър Хайко Маас в туитър. “Ще помогнем на Украйна да изгради зелен енергиен сектор и ще настояваме транзитният пренос на газ през Украйна през следващото десетилетие да бъде гарантиран”, добави той.

Белият дом пък съобщи, че президентът Байдън ще приеме украинския си колега Зеленски на 30 август. Двамата ще говорят за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, енергийни въпроси и борбата срещу корупцията.

Шефът на украинската държавна газова компания “Нафтогаз” Юрий Витренко заяви, че не смята, че Русия ще продължи да транзитира какъвто и да било газ, след като сегашният договор на Москва и Киев за транзита изтече през 2024 г. По думите му Украйна ще

има нужда от членство в НАТО,

за да компенсира заплахата за

сигурността, която “Северен

поток 2” създава

Юрий Витренко прогнозира, че Кремъл ще намали транзита на синьо гориво през Украина веднага след пускането в експлоатация на спорния газопровод.

Критици смятат тръбопровода за руски геополитически проект, заплашващ енергийната сигурност на Европа.

Привържениците на тръбопровода, от друга страна, обвиняват САЩ, че просто искат да продават в Европа своя собствен, по-скъп газ.

Ключов момент е и фактът, че декларацията е от името на правителството на Ангела Меркел, което си отива след парламентарните избори през септември. Документът не обвързва следващия кабинет в Берлин, но дипломати от САЩ изрично казват, че “определено ще направим така, че да държим отговорно всяко бъдещо правителство на Германия за поетите тук ангажименти”.

От декларацията не се разбира съдбата на вече наложените санкции, а и никой не е отменял двата американски закона за енергийната сигурност на Европа, на базата на които се предприемат мерки, включително наказателни. В момента например е забранено на чуждестранни компании да доставят услуги по полагане на тръби, тестването им, инспектиране и сертифициране на тръбопровода, застраховане на корабите за полагане на тръби и т.н.