ВСС реши: Искането за отстраняване на Гешев е нелегитимно. Той: Целта бе политическа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013390 www.24chasa.bg
Иван Гешев участва в дискусията, но не гласува. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Според следователя Стефан Петров министърът изобщо няма конституционно право за такава намеса в съдебната власт

Висшият съдебен съвет обяви искането направосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев за недопустимо след 7 часа дебати в четвъртък.

12 от съдебните

кадровици

гласуваха “за”

по предложение

на следователя

Стефан Петров, който смята, че отстраняването на главния прокурор става само по искане на 6-има членове на Пленума на ВСС. Версията, че щом министърът на правосъдието може да предлага главен прокурор, може и да иска отстраняването му, не бе приета от ВСС.

Членовете на съвета дебатираха дали такова предложение е допустимо, дали министърът има легитимност да го внесе и дали не са изтекли сроковете, които са валидни при дисциплинарно производство срещу магистрати. Според Стефан Петров министърът изобщо няма конституционно право право на такава намеса в независимата съдебна власт.

Така не се стигна до дебати по същество за мотивите в предложението на Янаки Стоилов, което той внесе, след като получи сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков.

“Темата ще има продължение. С мен или без мен и не във ВСС. Вече започна дискусия в обществото. С Бойко Рашков сме поканени в парламента. Като министър на правосъдието аз съм връзката между ВСС и Народното събрание, но не ми дадохте много възможности за диалог. А аз не искам крайни решения. Дори съм против със специален закон да бъде съден главния прокурор и съм “за” силна и отчетна прокуратура”, каза в заключение Янаки Стоилов след напрежението по време на обсъждането.

То започна още в началото, след като Янаки Стоилов накратко представи мотивите към предложението си - че Гешев е извършил тежки нарушения, системно е бездействал и е уронил авторитета на съдебната власт.

Веднага след него думата взе главният прокурор.

“Предложението

е едно правно

нищо

Съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното съзнание, че то е политически акт на изпълнителната власт. То няма юридически аргументи и има за цел делегитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт и нарушение на основни европейски принципи”, заяви Гешев.

“Тези въпроси бяха обсъдени и през октомври, когато Лозан Панов внесе подобно искане от Съюза на съдиите в Българи.

Не знам и в какво качество Бойко Рашков се е готвил за този сигнал още преди да бъде назначен за министър. Сигналът му е компилация от вече внасяни сигнали по тази тема”, каза Гешев и припомни, че много такива сигнали вече са приемани за сведение от ВСС и никой досега не е преценил, че има основания за дисциплинарно производство срещу него.

Той посочи, че главният прокурор не отговаря за работата на всички прокурори след реформата през 2016 г. Оттогава той ръководи само административните ръководители, а не отделните прокурори.

“Г-н Стоилов и

г-н Рашков знаят

за това

обстоятелство

Така че да се търси отговорност на базата на конституцията за действията на отделни прокурори, е юридическа несъстоятелност. Действията, които сте описали, са правомерни и при спазването на закона”, каза Гешев за мотивите в предложението, че йерархичната зависимост в институцията ограничава свободата и волята на редовите държавни обвинители да работят съвестно.

След това започна да оборва един по един мотивите в предложението на Янаки Стоилов за свалянето му от поста.

Друг от мотивите за искането за импийчмънт на главния прокурор са публикувани разговори от СРС-та по текущи разследвания. Цитират се тези на президента с ген. Цанко Стойков и на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов. Според Рашков и Стоилов така е нарушен Законът за специалните разузнавателни средства, които могат да се използват само за наказателния процес. По тази точка в сигнала на Бойко Рашков до правосъдния министър се казва, че е извършено и престъпление. Въпреки че Янаки Стоилов не го е използвал в своето предложение на ВСС, Гешев отговори и по този въпрос.

“Г-н Рашков използва термина закрита фаза при досъдебното производство. Тя не е публична и изнасянето на факти става с разрешението на наблюдаващия прокурор. Това е уредено в закона. Преди казваха, че прокуратурата крие. Сега сме максимално открити. Това е в интерес на българските граждани.

Те трябва да

знаят кой краде

парите им,

кой евентуално извършва престъпления. Когато прокуратурата изнася информация по разследвания, се казва защо се прави това. Явно някой се притеснява българските граждани да бъдат информирани. Някой може би се притеснява да чуе какво си говори Ввасил Божков с политици и журналисти”, заяви главният прокурор пред членовете на ВСС. Той обясни, че данните от СРС-та всъщност са Веществени доказателствени средства (ВДС), част са от досъдебното производство и са публични. В съда се обсъждат и там всеки може да ги чуе, а прокурорът преценява кои части от ВДС могат да бъдат разгласени в интерес на българските граждани при спазване на законовите ограничения.

“Казвате, че това е престъпление, но това може да твърди само прокурор с обвинителен акт. Вие твърдите, че нарушавам презумпцията за виновност. В същото време служебният министър на вътрешните работи от сутрин до вечер твърди, че различни лица са извършили престъпления”, каза Гешев. Според него Рашков няма служебно качество, за да пише сигнали до министъра на правосъдието, който да го внася като предложение до ВСС.

Акцията на Специализираната прокуратура в президентството е друг от мотивите за предложението на Стоилов по сигнал на Бойко Рашков. Според тях така е уронен престижът на институцията, а с присъствието на въоръжени служители от Бюрото по защита е нарушен принципът на пропорционалност. Янаки Стоилов подчерта в изложението си, че дори служителите на НСО са били по-малко в сградата, отколкото подчинените на главния прокурор.

“Нахлуването в президентството е медийна интерпретация и не е истина.

Има две

разрешения

на съда – за

претърсване

на конкретни

кабинети

Сградата и лицата нямат функционален имунитет. По същия начин бяха предприети действия спрямо действащ министър (Нено Димов, бел. авт.). Тогава никой не употреби термина “нахлуване”, обясни Гешев и разказа за процедурата - разрешенията от съда са показани на административния секретар Димитър Стоянов, после той е въвел магистратите и служителите на Бюрото по защита вътре с издадени пропуски, завели са ги до кабинетите и са подписани протоколи за следствените действия. Служителите от Бюрото по защита били в президентството, защото наблюдаващият прокурор преценил, че не може да вярва на полицията в този случай, защото те докладвали веднага на министъра.

Друг от мотивите в предложението за свалянето на Гешев от поста са бездействие по казуси като “Ало, Ваньо”, къщата в Барселона, видеозаписа с кюлчетата злато и др.", както е описано в сигнала на Бойко Рашков. Още във вторник обаче стана ясно, че Специализираната прокуратура е образувала наказателно дело за пране на пари по случая в Барселона.

“В сигнала и изложението пише за “Ало, Ваньо”. Аз тогава съм бил прокурор в Софийска градска прокуратура, а то е наблюдавано от друг прокурор. Както и на уважавания от мен г-н Лозан Панов не може да носи отговорност за съдебни решения на съдии”, посочи Гешев.

Лозан Панов клъвна колежка заради позицията и сина ѝ, Гешев отговори:

Не сте кавалер, трябва да се срамувате! 

Заседанието на ВСС в четвъртък не мина без обичайните искри на напрежение между Иван Гешев и Лозан Панов. Председателят на ВКС и членовете на съдийската колегия Атанаска Дишева и Олга Керелска бяха тримата от пленума, които очаквано подкрепяха предложението на Янаки Стоилов. Цветинка Пашкунова, която е спрягана за съмишленик от техния лагер, обаче се изказа, че в сигнала и предложението няма убедителни доказателства за отстраняването на главния прокурор.

“Много колеги ме питат защо г-жа Пашкунова промени поведението си. Пожелавам успех на сина ѝ в новото му поприще”, каза Лозан Панов в изказването си. Той имаше предвид, че синът на Цветинка Пашкунова е започнал работа като съдебен помощник в Специализирания наказателен съд, сочен за структура, която работи в синхрон с прокуратурата.

ЛОЗАН ПАНОВ
ЛОЗАН ПАНОВ

“Това не е поведение на кавалер, г-н Панов! Трябва да се срамувате!”, намеси се Гешев и прекъсна за кратко речта на Лозан Панов.

Председателят на ВКС и член на ВСС обяви, че ще гласува за отстраняването на опонента си от поста, ако се стигне до процедурата. “Хората излязоха на протест, за да защитят институцията, когато прокуратурата влезе в президентството, което беше поругано от Иван Гешев. Всички видяхме въоръжените лица от Бюрото по защита, което е подчинено на главния прокурор”, заяви Панов. Според него атаката срещу президентската институция е започнала много преди “нахлуването”, когато Румен Радев е започнал консултации за промени в конституцията, които да ограничат властта на прокуратурата. По това време главният прокурор сезира Конституционния съд за тълкуване в кои случаи президентът има имунитет заради текущо разследване. “Два месеца по-късно главният прокурор направи заявка, че ще атакува президентската институция. Включително и използването на публикуваните записи доказа това”, заяви Панов и нарече “мутренски” действията на Иван Гешев. Той защити и тезата, че прокуратурата публикува избирателно СРС-та. На твърденията на Иван Гешев, че предложението за свалянето му е политически акт, Панов отговори, че политици и журналисти реагират на безобразията във Висшия съдебен съвет, които са станали твърде много.

По време на обсъжданията само 3-ма от членовете на ВСС се обявиха в подкрепа на правосъдния министър. Останалите 5 от пленума, които гласуваха “против” не бяха съгласни с формулировката за вота, но от изказванията им стана ясно, че въобще няма основания за импийчмънт на главния прокурор.